Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse steun voor slachtoffers sekte Colonia Dignidad

Kort nieuws - 11 oktober 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland en Chili gaan de misdaden in de Duitse voormalige sekte Colonia Dignidad in Chili documenteren. Ook komt er een fonds voor de slachtoffers en een documentatiecentrum in Chili. 

Dat hebben kanselier Merkel en de Chileense president Piñera woensdag afgesproken. Woensdagavond is een commissie ingesteld van vertegenwoordigers van de regering en bondsdagleden. Die moet zorgen voor een consequentere vervolging van de daders en een goede regeling voor de slachtoffers van de sekte.

Colonia Dignidad is opgericht in 1961 door de voormalige Wehrmachtsoldaat Paul Schäfer, die uit Duitsland vluchtte na een veroordeling wegens het verkrachten van jongens in het tehuis waar hij werkte. In de jaren van de dictatuur van Pinochet (1973-1990) werd Colonia Dignidad gebruikt als een martelcentrum voor de geheime dienst van Pinochet. Oppositieleden werden er gevangen gehouden en vermoord en beulen werden er opgeleid.

Al in de jaren zeventig berichtten Amnesty International en de Verenigde Naties over de martelingen en kindermisbruik in de sekte. Toch deed de Duitse overheid niks om de Duitsers die er werden vastgehouden, te redden.

De Duitsers die in de afgelegen leefgemeenschap woonden, konden niet ontsnappen. De eerste man die wist te vluchten, vertelde dat hij als jongen door Schäfer is ontvoerd uit Duitsland. De leiding van Colonia Dignidad onderhield nauwe banden met de Duitse ambassade in Chili. De toenmalige ambassadeur, die moest onderzoeken wat er klopte van de aantijgingen, berichtte naar zijn superieuren dat het er voorbeeldig aan toe ging in de nederzetting. Hij had op zijn beurt weer goede contacten in het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zo hebben Schäfer en zijn medestanders 25 jaar ongestoord hun gang kunnen gaan. Na het einde van de dictatuur verdichtte het bewijs tegen de sekte zich. In 1991 werd de leefgemeenschap opgeheven. Pas in 2016 gaf toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier de dossiers vrij. Een meerderheid van de Bondsdag steunde een motie om de zaak grondig te onderzoeken en een schadevergoedingsregeling voor de slachtoffers op te stellen.

Eind september besloot het gerechtshof in Düsseldorf dat de arts van de nederzetting, Hartmut Hopp, niet in Duitsland wordt vastgezet. De man is in Chili tot vijf jaar cel veroordeeld en naar Duitsland gevlucht. Maar volgens de rechter is er onvoldoende direct bewijs tegen de man, waardoor hij volgens Duits recht geen gevangenisstraf zou krijgen.

Lees meer bij Welt Online en een langer achtergrondverhaal over Colonia Dignidad bij Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.


Lees meer

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'


Lees meer

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Historicus Helmut Walser Smith geeft donderdag een lezing tijdens de conferentie ‘The Future of German History’ in Amsterdam.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger