Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie: Kloof tussen Duitsers en Amerikanen wordt steeds groter

Kort nieuws - 28 november 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een grote meerderheid van de Duitsers beoordeelt de betrekkingen met de VS als slecht. De Amerikanen zijn juist heel positief over de relatie met Duitsland. Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse en Duitse onderzoeksinstituten.

73 procent van de Duitsers noemt de relatie met de VS slecht of zeer slecht. Dat is een groot verschil met vorig jaar, toen vond 56 procent dat. Bij de Amerikanen is het omgekeerd: daar zegt 70 procent de betrekkingen met Duitsland goed. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Duitse Körber Stiftung en het Amerikaanse Pew Research Center.

Duitsers noemen de VS wel als tweede op de vraag welk land belangrijk is als partner in de buitenlandse politiek. Frankrijk staat op de eerste plaats, Rusland op de derde. De Amerikanden zien Groot-Brittannië, China en Canada als belangrijkste partners. Duitsland staat op de zevende plaats. 70 procent van de Duitsers wil onafhankelijker van de VS worden in de buitenlandse politiek, bij de Amerikanen wil juist tweederde nauwe banden met Europa. Inmiddels is 43 procent van de Duitsers - 11 procent meer dan in 2017 - voor een verhoging van de defensie-uitgaven, een steeds terugkerende eis van de VS. Lees meer bij Süddeutsche.de en Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger