Duitslandweb logo Duitslandweb

Schandaalminister Zu Guttenberg verlaat Duitsland
Ex-minister wil buitenlandse sabbatical na plagiaataffaire

Achtergrond - 10 juni 2011

Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) gaat Duitsland verlaten. Dat meldt opinieblad Der Spiegel. Zijn vertrek geeft veel aanleiding tot speculaties over een mogelijke terugkeer in de Duitse politiek. 

Schandaalminister Zu Guttenberg verlaat Duitsland
© flickr/Bundeswehr foto's
Zu Guttenberg en Merkel

De populaire politicus trad afgelopen maart terug nadat hij was beschuldigd van het plegen van plagiaat. Guttenberg bleek een aanzienlijk deel van zijn proefschrift zonder bronvermelding te hebben overgenomen van anderen. Nu wil hij voor een paar jaar naar het buitenland. Waarheen is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk naar een Engelstalig land zoals de Verenigde Staten of Groot-Brittannië, verklaarde Zu Guttenberg.

Voor het schandaal stond Zu Guttenberg bekend als de rijzende ster van de CSU. De politicus heeft al diverse ambten bekleed. Bovendien kreeg hij veel lof over zijn ministerschap. Bondskanselier Merkel benadrukte naar aanleiding van de plagiaataffaire relativerend dat zij Guttenberg niet als wetenschapper had aangenomen, maar als minister en dat hij zijn ambt uitstekend had gediend. CSU voorzitter Horst Seehofer noemde hem na zijn aftreden "een van de geniaalste breinen die wij hadden en hebben".

Sinds zijn aftreden wordt er vanuit diverse kanten druk gespeculeerd over een mogelijke comeback. Volgens de nieuwe informatie van Der Spiegel sluit ook Guttenberg een terugkeer in de politiek niet uit. In gesprekken en e-mails sprak hij van een ‘sabbatical’ na zijn vertrek uit de nationale politiek. Bovendien lijkt een time-out in Amerika een soort traditie onder Duitse politici die op het thuisfront in moeilijkheden kwamen. In 2003 vertrok de huidige partijvoorzitter van de Grünen, Cem Özdemir, naar Amerika om vervolgens te beginnen aan een succesvolle rentree in de Duitse politiek.

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger