Schandaalminister Zu Guttenberg verlaat Duitsland
Ex-minister wil buitenlandse sabbatical na plagiaataffaire
Achtergrond - 10 juni 2011
Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) gaat Duitsland verlaten. Dat meldt opinieblad Der Spiegel. Zijn vertrek geeft veel aanleiding tot speculaties over een mogelijke terugkeer in de Duitse politiek.
De populaire politicus trad afgelopen maart terug nadat hij was beschuldigd van het plegen van plagiaat. Guttenberg bleek een aanzienlijk deel van zijn proefschrift zonder bronvermelding te hebben overgenomen van anderen. Nu wil hij voor een paar jaar naar het buitenland. Waarheen is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk naar een Engelstalig land zoals de Verenigde Staten of Groot-Brittannië, verklaarde Zu Guttenberg.
Voor het schandaal stond Zu Guttenberg bekend als de rijzende ster van de CSU. De politicus heeft al diverse ambten bekleed. Bovendien kreeg hij veel lof over zijn ministerschap. Bondskanselier Merkel benadrukte naar aanleiding van de plagiaataffaire relativerend dat zij Guttenberg niet als wetenschapper had aangenomen, maar als minister en dat hij zijn ambt uitstekend had gediend. CSU voorzitter Horst Seehofer noemde hem na zijn aftreden "een van de geniaalste breinen die wij hadden en hebben".
Sinds zijn aftreden wordt er vanuit diverse kanten druk gespeculeerd over een mogelijke comeback. Volgens de nieuwe informatie van Der Spiegel sluit ook Guttenberg een terugkeer in de politiek niet uit. In gesprekken en e-mails sprak hij van een ‘sabbatical’ na zijn vertrek uit de nationale politiek. Bovendien lijkt een time-out in Amerika een soort traditie onder Duitse politici die op het thuisfront in moeilijkheden kwamen. In 2003 vertrok de huidige partijvoorzitter van de Grünen, Cem Özdemir, naar Amerika om vervolgens te beginnen aan een succesvolle rentree in de Duitse politiek.
Lees meer over 'Politiek':
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
CDU’er Merz op koers om kanselier te worden
De CDU/CSU maakt een goede kans de verkiezingen in 2025 te winnen. Daarmee is de conservatieve Merz een serieuze kanselierskandidaat.
Reacties
Geen reacties aanwezig