Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie naar nazi-verleden OM: 'Helft medewerkers was NSDAP-lid'

Kort nieuws - 2 juli 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Uit een studie naar het nazi-verleden van het Duitse Openbaar Ministerie blijkt dat na de oorlog de helft van de medewerkers oud-NSDAP-lid was. Ook spreken de onderzoekers van rechtse netwerken die na de nazitijd bleven functioneren.

Het zijn "verbazingwekkende getallen", concludeert jurist Christoph Safferling, een van de onderzoekers. In 1953 was 80 procent van de medewerkers van de Bundesanwaltschaft oud-NSDAP-lid. Over de gehele periode - de studie loopt van 1945 tot 1974 - gaat het om 50 procent. 

Opvallend is het geval van procureur-generaal Wolfgang Fränkel, die in 1962 werd benoemd. Hij werd na drie maanden met vervroegd pensioen gestuurd toen bleek dat hij als rechter in de nazitijd betrokken was geweest bij meerdere doodvonnissen. Er waren meer "zwaar belaste medewerkers", aldus Safferling in een interview met de regionale zender SWR2. Ook rechters die bij de Wehrmacht - het Duitse leger in nazi-Duitsland - doodstraffen hadden uitgesproken, werkten na de oorlog bij het OM. Maar zij maakten, mede door dat verleden, geen grote carrière.

In het interview met radiozender SWR2 sprak Safferling ook over rechtse structuren bij het OM die na de oorlog bleven functioneren. Zo hielpen juristen uit de nazitijd elkaar na 1945 aan baantjes. "We kennen zulke netwerken uit het Reichsjustizministerium (ministerie van Justitie tussen 1919 en 1945 - red.) en uit de Reichsanwaltschaft (het OM tussen 1919 en 1945 - red)."

Safferling besprak de eerste resultaten van de studie, waartoe het OM in 2018 opdracht heeft gegeven. De gehele studie wordt eind dit jaar gepresenteerd. Het onderzoek is een gevolg van de studie naar het naziverleden van het ministerie van Justitie uit 2016. Eerder is ook het naziverleden van het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzocht. Lees meer bij tagesschau.de en luister het interview op SWR2

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nationaal-socialisme':

30 april 1945: Hitler pleegde zelfmoord

30 april 1945: Hitler pleegde zelfmoord

De tijdlijn 'Kriegsende' belicht de laatste maanden van het nazi-regime.


Lees meer

Merkel: Je kunt geen streep zetten onder het verleden

Merkel: Je kunt geen streep zetten onder het verleden

We moeten ons verzetten tegen elke vorm van racisme en haat, zei kanselier Merkel in haar 5 mei lezing.


Lees meer

4 en 5 mei: Onze mooiste stukken over herdenken

4 en 5 mei: Onze mooiste stukken over herdenken

Een selectie van onze indrukwekkendste producties over herdenken en de Tweede Wereldoorlog


Lees meer

Keizer Wilhelm II vestigde zijn hoop op Hitler

Keizer Wilhelm II vestigde zijn hoop op Hitler

Museum Huis Doorn maakte een expositie over de banden van de Duitse keizer en zijn familie met de nazi's.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger