Duitslandweb logo Duitslandweb

Kritiek op wetsvoorstel minister Scholz voor solidariteitstoeslag

Kort nieuws - 12 augustus 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister van Financiën Scholz (SPD) wil dat 96,5 procent van de Duitsers ontlast wordt bij de solidariteitstoeslag. Deze zogenoemde Soli betalen alle Duitsers om de Oost-Duitse economie te steunen. Oppositiepartij FDP dreigt vanwege Scholz' wetsvoorstel naar het Constitutioneel Hof te stappen.

In hun regeerakkoord hebben CDU/CSU en SPD in 2018 afgesproken de Solidaritätszuschlag stapsgewijs voor 90 procent van alle Duitse burgers af te schaffen. Zo moeten de lagere en middeninkomens worden ontlast. De CDU wil helemaal van de toeslag af, maar daar is de SPD het niet mee eens. Die wil een deel van de inkomsten houden om te investeren in infrastructuur, zorg en kinderopvang. Als de toeslag helemaal wegvalt, scheelt dat 11 miljard aan inkomsten en "worden alleen de netto-inkomens van topverdieners verder verhoogd", aldus Scholz' ministerie van Financiën.

In het wetsvoorstel van Scholz dat nu naar buiten is gekomen, komt er bovenop de 90 procent voor wie de Soli vanaf januari 2021 geheel wordt afgeschaft, een korting van de toeslag voor nog eens 6,5 procent van de belastingbetalers. Alleen (alleenstaande) werknemers die meer dan 110.000 euro bruto verdienen, moeten het gehele bedrag - 5,5 procent van de inkomens- en vennootsschapsbelasting - blijven betalen. De Soli wordt sinds 1995 overigens door alle Duitse belastingbetalers betaald, dus ook door de Oost-Duitse.

De oppositiepartijen FDP en AfD zijn fel tegen Scholz' voorstel: dat gaat hen nog steeds niet ver genoeg. Zij vinden dat de toeslag al in 2020 in zijn geheel moet worden afgeschaft. De FDP dreigt naar het Constitutioneel Hof te stappen. Volgens de liberalen is de solidariteitstoeslag vanaf 2020 ongrondwettelijk omdat die alleen voor uitzonderingssituaties zou gelden. Omdat in dat jaar het Solidarpakt II is afgelopen - een andere regeling, die West-Duitse deelstaten verplicht voor Oost-Duitsland betalen - is er volgens de FDP ook geen basis meer om de Soli te heffen. Het Bundesrechnungshof, de Duitse Rekenkamer, gaf in juni eveneens het advies om de toeslag in zijn geheel af te schaffen. 

In 2018 leverde de Soli de overheid bijna 19 miljard euro op, meldt nieuwssite tagesschau. Als de huidige wet wordt aangenomen, is dat in 2021 zo'n 10 miljard minder. Lees meer bij tagesspiegel.detagesschau.deSpiegel Online en Süddeutsche.de

Zie ook:
Sinds 2012 zijn de inkomsten van de overheid uit de Soli hoger dan wat de staat in Oost-Duitsland investeert, laat Deutsche Welle zien. De overheid is niet verplicht de inkomsten uit de solidariteitstoeslag in het Oosten te investeren, ze kan er mee doen wat ze wil. Lees meer bij Deutsche Welle (engels)

Waarin is de Solidaritätszuschlag de afgelopen jaren geïnvesteerd? Wirtschaftswoche zet een aantal projecten en bedragen op een rij. Lees meer bij Wirtschaftswoche

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger