Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse regering schaft solidariteitstoeslag grotendeels af

Kort nieuws - 21 augustus 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering heeft woensdag ingestemd met het omstreden wetsvoorstel van minister Scholz (SPD) van Financiën om de solidariteitstoeslag grotendeels af te schaffen. Deze zogenoemde Soli betalen alle Duitsers om de Oost-Duitse economie te steunen.

Vanaf 2021 zal de toeslag voor 90 procent van de Duitsers volledig verdwijnen. 6,5 procent van de betalers moet dan nog een gedeelte van het oorspronkelijk bedrag neertellen en ongeveer 3,5 procent van de Duitsers blijft het volledige bedrag betalen, namelijk 5,5 procent van de inkomens- en vennootsschapsbelasting. Dat geldt, melden Duitse media, voor (alleenstaande) werknemers die meer dan 109.000 euro bruto verdienen of voor een gezin met twee kinderen dat meer dan 221.000 euro verdient. 

De Solidaritätszuschlag, die sinds 1995 door alle Duitse belastingbetalers (dus ook de Oost-Duitse) wordt betaald, is al jaren onderwerp van discussie. In hun regeerakkoord hebben CDU/CSU en SPD in 2018 afgesproken de Soli stapsgewijs voor 90 procent van alle Duitse burgers af te schaffen. Zo moeten de lagere en middeninkomens worden ontlast. De CDU wil helemaal van de toeslag af, maar daar is de SPD het niet mee eens. Die wil een deel van de inkomsten houden om bijvoorbeeld te investeren in infrastructuur, zorg en kinderopvang. 

In 2018 leverde de Soli de overheid bijna 19 miljard euro op, meldt nieuwssite tagesschau. Als de huidige wet wordt aangenomen, is dat in 2021 zo'n 10 miljard minder en in 2024 rond de 12 miljard minder.

Net als de CDU vinden ook oppositieparijen FDP en AfD de gedeeltelijke afschaffing van de solidariteitstoeslag niet genoeg. Zij willen dat de toeslag per 2020 volledig wordt geschrapt. De FDP kondigde eerder al aan naar het Constitutioneel Hof te stappen. Volgens de liberalen is de solidariteitstoeslag vanaf 2020 ongrondwettelijk omdat die alleen voor uitzonderingssituaties zou gelden. Omdat in dat jaar het Solidarpakt II is afgelopen - een andere regeling, die West-Duitse deelstaten verplicht voor Oost-Duitsland betalen - is er volgens de FDP ook geen basis meer om de Soli te heffen. Het Bundesrechnungshof, de Duitse Rekenkamer, gaf in juni eveneens het advies om de toeslag in zijn geheel af te schaffen. Lees meer bij tagesschau.deDie Welt en Focus Online  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een kwartiertje om de democratie te redden

Een kwartiertje om de democratie te redden

Beierse scholen moeten per week een kwartiertje lestijd besteden aan een passage uit de grondwet: de 'Verfassungsviertelstunde'.


Lees meer

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsland viert vandaag de Dag van de Duitse Eenheid. Veel mensen zijn pessimistischer geworden over de Duitse eenwording.


Lees meer

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger