Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse regering schaft solidariteitstoeslag grotendeels af

Kort nieuws - 21 augustus 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering heeft woensdag ingestemd met het omstreden wetsvoorstel van minister Scholz (SPD) van Financiën om de solidariteitstoeslag grotendeels af te schaffen. Deze zogenoemde Soli betalen alle Duitsers om de Oost-Duitse economie te steunen.

Vanaf 2021 zal de toeslag voor 90 procent van de Duitsers volledig verdwijnen. 6,5 procent van de betalers moet dan nog een gedeelte van het oorspronkelijk bedrag neertellen en ongeveer 3,5 procent van de Duitsers blijft het volledige bedrag betalen, namelijk 5,5 procent van de inkomens- en vennootsschapsbelasting. Dat geldt, melden Duitse media, voor (alleenstaande) werknemers die meer dan 109.000 euro bruto verdienen of voor een gezin met twee kinderen dat meer dan 221.000 euro verdient. 

De Solidaritätszuschlag, die sinds 1995 door alle Duitse belastingbetalers (dus ook de Oost-Duitse) wordt betaald, is al jaren onderwerp van discussie. In hun regeerakkoord hebben CDU/CSU en SPD in 2018 afgesproken de Soli stapsgewijs voor 90 procent van alle Duitse burgers af te schaffen. Zo moeten de lagere en middeninkomens worden ontlast. De CDU wil helemaal van de toeslag af, maar daar is de SPD het niet mee eens. Die wil een deel van de inkomsten houden om bijvoorbeeld te investeren in infrastructuur, zorg en kinderopvang. 

In 2018 leverde de Soli de overheid bijna 19 miljard euro op, meldt nieuwssite tagesschau. Als de huidige wet wordt aangenomen, is dat in 2021 zo'n 10 miljard minder en in 2024 rond de 12 miljard minder.

Net als de CDU vinden ook oppositieparijen FDP en AfD de gedeeltelijke afschaffing van de solidariteitstoeslag niet genoeg. Zij willen dat de toeslag per 2020 volledig wordt geschrapt. De FDP kondigde eerder al aan naar het Constitutioneel Hof te stappen. Volgens de liberalen is de solidariteitstoeslag vanaf 2020 ongrondwettelijk omdat die alleen voor uitzonderingssituaties zou gelden. Omdat in dat jaar het Solidarpakt II is afgelopen - een andere regeling, die West-Duitse deelstaten verplicht voor Oost-Duitsland betalen - is er volgens de FDP ook geen basis meer om de Soli te heffen. Het Bundesrechnungshof, de Duitse Rekenkamer, gaf in juni eveneens het advies om de toeslag in zijn geheel af te schaffen. Lees meer bij tagesschau.deDie Welt en Focus Online  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Duitse cannabiswet stuit nog steeds op bezwaar

Duitse cannabiswet stuit nog steeds op bezwaar

De Duitse regering wil wiet roken legaliseren voor volwassenen. Of de streefdatum van 1 april wordt gehaald is nog ongewis.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger