Oost-Duitse premiers pleiten voor voortzetting financiële hulp
Kort nieuws - 30 januari 2018 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Oost-Duitse minister-presidenten willen van een nieuwe regering een voortzetting van de financiële hulp aan hun deelstaten. De bestaande regelingen lopen eind 2019 af.
De Oost-Duitse deelstaten krijgen sinds de jaren negentig financiële steun via de Solidaritätsbeitrag - een heffing die alle Duitsers betalen voor de opbouw van Oost-Duitsland - en het Solidarpakt, waarin de West-Duitse deelstaten voor Oost-Duitsland betalen. Beide regeleing lopen in 2019 af. De minister-presidenten dringen er bij de nieuwe regering op aan speciale hulp te blijven bieden aan structuurzwakke regio's in Oost-Duitsland. Ze wijzen op de problemen met de infrastructuur en het gebrek aan artsen op het Oost-Duitse platteland.
Ook spreken de deelstaat-regerlingsleiders hun twijfels uit over de Europese sancties die sinds de Krimcrisis gelden tegen Rusland. De sancties hebben niet het gewenste effect gehad, aldus Haseloff van Saksen-Anhalt, maar het bedrijfsleven in de Oost-Duitse deelstaten is er wel hard door getroffen. Lees meer bij tagesspiegel.de
Lees meer over 'Politiek':
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
CDU’er Merz op koers om kanselier te worden
De CDU/CSU maakt een goede kans de verkiezingen in 2025 te winnen. Daarmee is de conservatieve Merz een serieuze kanselierskandidaat.
Reacties