Duitslandweb logo Duitslandweb

Oost-Duitse premiers willen dat Poetin weer meepraat met de G7

Kort nieuws - 26 augustus 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De minister-presidenten van vier Oost-Duitse deelstaten willen dat de Russische president Poetin weer meepraat met de G7. De bondsregering is daar tegen.

Terwijl de G7-leiders nog met elkaar spraken tijdens hun top in het Franse Biarritz, eisten de minister-presidenten Woidke van Brandenburg, Kretschmer van Saksen, Ramelow van Thüringen en Haseloff van Saksen-Anhalt dat Poetin weer wordt toegelaten tot het overleg van de grote industrielanden. Rusland werd uit de G8 gezet en kreeg Europese sancties opgelegd na de Russische annexatie van de Krim in 2014.

Hoe meer overlegmogelijkheden er met Rusland zijn, des te beter het is, aldus Kretschmer. Hij heeft Poetin in juni in Rusland ontmoet en hem voor een bezoek aan Dresden uitgenodigd, waar Poetin in de jaren tachtig als KGB-agent werkte. Haseloff benadrukte dat de sancties vooral nadelig zijn voor de Oost-Duitse economie en dat ze niet tot een herkenbare verbetering van de situatie in Oekraïne hebben geleid. 

De bondsregering wil pas over opheffing van de sancties en toelating tot de G8 spreken als Rusland aan de voorwaarden van de Minsk-akkoorden heeft voldaan. Die zijn opgesteld om een einde aan de oorlog in Oekraïne te maken. Lees meer bij tagesspiegel.de en welt.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger