Duitslandweb logo Duitslandweb

G7-top: Merkel vindt juni te vroeg, Trump wil top nu in september

Kort nieuws - 2 juni 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Amerikaanse president Trump wil de G7-top verschuiven naar september. Die zou in juni in de VS plaatsvinden, maar kanselier Merkel liet afgelopen weekend weten in juni nog niet naar de VS te willen reizen vanwege de coronapandemie. 

De top zou vanwege de coronacrisis als videoconferentie plaatsvinden, maar Trump, dit jaar gastheer, liet eind mei weten er toch een echte ontmoeting van te willen maken als signaal van normalisering. Bij de G7-top horen naast de VS en Duitsland ook Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië, Canada en Japan. Een aantal andere regeringsleiders, onder wie Macron, liet vorige week weten aanwezig te willen zijn als "de gezondheidsvoorwaarden dat toelaten". Merkel was vervolgens de eerste regeringsleider die liet weten haar komst niet te kunnen toezeggen. 

Een voorstel van Trump om meer landen voor de top uit te nodigen, is met terughoudendheid ontvangen. Trump heeft Rusland, India, Zuid-Korea en Australië op het oog. Duitsland liet weten meer informatie over het voorstel af te wachten. Rusland zegt alleen te willen meepraten als het als gelijkwaardige gesprekspartner wordt toegelaten. Canada is er tegen om Rusland uit te nodigen. Dat land is niet meer welkom bij het overleg van de vooraanstaande industrielanden sinds het in 2014 de Krim annexeerde. Lees meer bij DW.comSüddeutsche.de en Handelsblatt.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger