Merkel verdedigt Duitse klimaatpolitiek op speciale VN-top
Kort nieuws - 24 september 2019 - Auteur: Redactie DuitslandwebBondskanselier Merkel heeft maandag op een speciale VN-klimaattop in New York de Duitse klimaatplannen toegelicht. Zo'n zestig staats- en regeringshoofden waren bijeen om te bespreken wat zij concreet doen om de uitstoot CO2 terug te dringen.
De Duitse klimaatmaatregelen die de regering afgelopen vrijdag presenteerde, zijn volgens Merkel het begin van een "ingrijpende verandering". De klimaatafspraken zijn volgens haar het resultaat van wat er nu mogelijk is in Duitsland. Naast dat er mensen zijn die demonstreren voor het klimaat, zijn er ook twijfelaars, zei Merkel in New York. Het is volgens haar de taak van iedere regering om zoveel mogelijk mensen mee te krijgen.
Merkel erkende dat Duitsland net als alle andere industrielanden een speciale verantwoordelijkheid heeft, omdat zij een "belangrijke boosdoener" zijn bij de opwarming van de aarde. Een voorbeeldfunctie vervult Duitsland momenteel nog niet, zei Merkel.
De wereldleiders waren uitgenodigd door António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij had benadrukt dat landen alleen welkom waren als ze openstaan voor ambitieuze klimaatplannen. Ook premier Rutte sprak over het Nederlandse klimaatakkoord.
Op de speciale VN-top was ook de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg aanwezig, die in een emotionele speech de aanwezige wereldleiders nalatigheid verweet. Merkel sprak ook nog even alleen met Thunberg. De 16-jarige klimaatactiviste liet later op Twitter weten samen met 15 andere jongeren een officiële klacht tegen Duitsland te hebben ingediend bij de VN. Het land doet samen met vijf andere vervuilende landen te weinig aan klimaatbescherming en dat schendt de rechten van kinderen, aldus Thunberg. Lees meer bij Tagesspiegel en Welt
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig