Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel verdedigt Duitse klimaatpolitiek op speciale VN-top

Kort nieuws - 24 september 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bondskanselier Merkel heeft maandag op een speciale VN-klimaattop in New York de Duitse klimaatplannen toegelicht. Zo'n zestig staats- en regeringshoofden waren bijeen om te bespreken wat zij concreet doen om de uitstoot CO2 terug te dringen. 

De Duitse klimaatmaatregelen die de regering afgelopen vrijdag presenteerde, zijn volgens Merkel het begin van een "ingrijpende verandering". De klimaatafspraken zijn volgens haar het resultaat van wat er nu mogelijk is in Duitsland. Naast dat er mensen zijn die demonstreren voor het klimaat, zijn er ook twijfelaars, zei Merkel in New York. Het is volgens haar de taak van iedere regering om zoveel mogelijk mensen mee te krijgen.

Merkel erkende dat Duitsland net als alle andere industrielanden een speciale verantwoordelijkheid heeft, omdat zij een "belangrijke boosdoener" zijn bij de opwarming van de aarde. Een voorbeeldfunctie vervult Duitsland momenteel nog niet, zei Merkel.

De wereldleiders waren uitgenodigd door António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij had benadrukt dat landen alleen welkom waren als ze openstaan voor ambitieuze klimaatplannen. Ook premier Rutte sprak over het Nederlandse klimaatakkoord. 

Op de speciale VN-top was ook de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg aanwezig, die in een emotionele speech de aanwezige wereldleiders nalatigheid verweet. Merkel sprak ook nog even alleen met Thunberg. De 16-jarige klimaatactiviste liet later op Twitter weten samen met 15 andere jongeren een officiële klacht tegen Duitsland te hebben ingediend bij de VN. Het land doet samen met vijf andere vervuilende landen te weinig aan klimaatbescherming en dat schendt de rechten van kinderen, aldus Thunberg. Lees meer bij Tagesspiegel en Welt 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Na de Libië-conferentie is de vraag of Duitsland de Bundeswehr wil inzetten om het wapenembargo te controleren.

Lees meer

Duitsland in 2020

Duitsland in 2020

De redactie werpt een blik vooruit. Veel is nog ongewis, maar over deze onderwerpen zal het in Duitsland zeker gaan dit jaar:

Lees meer

Chronologie affaire-Böhmermann

Chronologie affaire-Böhmermann

Delen van Böhmermanns gedicht over Erdogan blijven verboden, oordeelde de rechter in Hamburg. Een overzicht.

Lees meer

Duitse firma's trekken zich terug uit Iran

Duitse firma's trekken zich terug uit Iran

In mei zegde Trump het atoomakkoord met Iran op en legde het land sancties op. Die treffen ook Duitse bedrijven.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger