Berlijn in verkiezingsposters
Voorbeschouwing deelstaatverkiezingen Berlijn

Achtergrond - 14 september 2011

Berlijn kiest zondag een nieuw parlement. Dat lijkt verrassingen op te gaan leveren: zo doet de Piratenpartei het plotseling erg goed in de peilingen. Wie na zondag gaat regeren is nog onduidelijk: 44 procent van de kiezers weet nog niet of, en zo ja welke partij ze gaan stemmen.

Berlijn in verkiezingsposters
© Duitslandweb

Klaus Wowereit is sinds 2001 burgemeester (=regeringsleider) van de deelstaat Berlijn. Volgens de laatste peilingen wordt zijn SPD zondag de grootste. Dat heeft de partij voor een groot deel te danken aan de populaire, vrolijk-joviale, van oorsprong West-Berlijnse, ‘Berlin ist arm aber sexy’-burgemeester. Zijn campagneleus ‘Berlin verstehen’ (Berlijn begrijpen) lijkt goed gekozen.

Renate Künast, voormalig Duits minister van Consumentenzaken, was een tijd lang Wowereits grote concurrent voor het burgemeesterschap. Haar Groenen lagen eind vorig jaar voor op de SPD. Nu kunnen ze zelfs achter de CDU eindigen. Bij de persoonlijke populariteitscijfers was de competente, maar niet uit Berlijn stammende, veel minder joviale politieke vechter Künast geen moment een bedreiging voor Wowereit.

Harald Wolf is namens Die Linke al bijna 10 jaar senator (=minister) van Economische Zaken in Berlijn. Die Linke, op landelijk niveau en in andere deelstaten voor veel partijen geen serieuze coalitiepartij, geldt in Berlijn als betrouwbare en pragmatische partner. Het zijn al lang niet meer alleen gefrustreerde Ossis die Die Linke kiezen. Toch staat de partij nu in de peilingen op verlies, de vraag is of Die Linke genoeg stemmen krijgt om te kunnen blijven regeren.

De CDU regeerde in de jaren '80 en '90 vrijwel onafgebroken in Berlijn, maar raakte in de jaren daarna ernstig verdeeld. Sinds 2008 zwaait Frank Henkel er de scepter. Hij heeft de eenheid in de partij hersteld. Henkel is niet Wowereits favoriete coalitiepartner, zegt de SPD-burgemeester. Maar de CDU kan volgens de peilingen in de hoofdstad de tweede partij worden en is daarmee een serieuze regeringskandidaat.

De FDP zakt in Berlijn in tien jaar van bijna 10 naar volgens de laatste peilingen 3 procent van de stemmen. Dat is een landelijke trend: de liberalen deden het 't hele jaar slecht bij de deelstaatverkiezingen en zijn alleen al in 2011 uit vier deelstaatparlementen gestemd. In de hoofdstad is het FDP-leider Christoph Meyer volgens de media niet gelukt de liberalen als burgerlijke partij naast de CDU en de Groenen te positioneren.

De Piratenpartei is de verrassing van deze verkiezingen en haalt volgens de laatste cijfers zondag de kiesdrempel van 5 procent. De piraten - in 2006 begonnen om op te komen voor internetvrijheden - profileren zich in de hoofdstad als fris en nieuw alternatief en lijken daarmee vooral in de Groenen teleurgestelde kiezers te trekken. Als de SPD en Die Linke verder willen maar te weinig stemmen hebben, kan de Piratenpartei zelfs de derde coalitiepartner worden.

In dit overzicht zijn alleen de partijen opgenomen die op dit moment in het deelstaatparlement vertegenwoordigd zijn of daarin zondag lijken te worden gekozen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger