Duitslandweb logo Duitslandweb

Parlementaire onschendbaarheid AfD'er Gauland opgeheven

Kort nieuws - 30 januari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag heeft donderdag de parlementaire onschendbaarheid van AfD'er Alexander Gauland opgeheven op verzoek van justitie.

Het Openbaar Ministerie in Frankfurt am Main verdenkt de AfD-fractievoorzitter van belastingontduiking en heeft ook toestemming gekregen om zijn kantoor te doorzoeken. Gauland was tot december voorzitter van de rechts-populistische partij. Lees meer bij Tagesschau

Gauland (78) hoort tot de rechts-nationale vleugel van de AfD en vertoont zich openlijk met vertegenwoordigers van de rechts-extremistische 'Neue Rechte'. Hij doet regelmatig omstreden uitspraken. Zo noemde hij de nazitijd “een vogelpoepje in de meer dan 1000 jaar succesvolle Duitse geschiedenis”. Kanselier Merkel verweet hij dat ze zorgt voor een “onomkeerbare omvolking”. 

Gauland is geboren in Chemnitz in Oost-Duitsland. In 1959 vertrok hij naar West-Duitsland om te kunnen studeren. Hij werd lid van de CDU en had verschillende politieke functies. In 1975 werd hij medewerker en rechterhand van politicus Walter Wallmann en verhuisde met hem mee in verschillende functies. Vlak na de eenwording vertrok hij naar Oost-Duitsland, om uitgever te worden van de krant Märkische Allgemeine in Potsdam. Dat deed hij tussen 1991 en 2005. In de CDU hoorde hij tot een kring van conservatieve Merkel-critici, die de 'Berliner Kreis' wordt genoemd. Na veertig jaar CDU-lidmaatschap verliet hij de partij en richtte in 2013, samen met anderen, de AfD op.  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger