Duitslandweb logo Duitslandweb

Parlementaire onschendbaarheid AfD'er Gauland opgeheven

Kort nieuws - 30 januari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag heeft donderdag de parlementaire onschendbaarheid van AfD'er Alexander Gauland opgeheven op verzoek van justitie.

Het Openbaar Ministerie in Frankfurt am Main verdenkt de AfD-fractievoorzitter van belastingontduiking en heeft ook toestemming gekregen om zijn kantoor te doorzoeken. Gauland was tot december voorzitter van de rechts-populistische partij. Lees meer bij Tagesschau

Gauland (78) hoort tot de rechts-nationale vleugel van de AfD en vertoont zich openlijk met vertegenwoordigers van de rechts-extremistische 'Neue Rechte'. Hij doet regelmatig omstreden uitspraken. Zo noemde hij de nazitijd “een vogelpoepje in de meer dan 1000 jaar succesvolle Duitse geschiedenis”. Kanselier Merkel verweet hij dat ze zorgt voor een “onomkeerbare omvolking”. 

Gauland is geboren in Chemnitz in Oost-Duitsland. In 1959 vertrok hij naar West-Duitsland om te kunnen studeren. Hij werd lid van de CDU en had verschillende politieke functies. In 1975 werd hij medewerker en rechterhand van politicus Walter Wallmann en verhuisde met hem mee in verschillende functies. Vlak na de eenwording vertrok hij naar Oost-Duitsland, om uitgever te worden van de krant Märkische Allgemeine in Potsdam. Dat deed hij tussen 1991 en 2005. In de CDU hoorde hij tot een kring van conservatieve Merkel-critici, die de 'Berliner Kreis' wordt genoemd. Na veertig jaar CDU-lidmaatschap verliet hij de partij en richtte in 2013, samen met anderen, de AfD op.  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Groenen-minister Habeck valt op in de Duitse politiek vanwege zijn communicatiestijl.


Lees meer

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger