AfD wint in Brandenburg en Thüringen
Eurosceptici doen het goed bij deelstaatverkiezingen
Achtergrond - 15 september 2014
De eurosceptische Alternative für Deutschland (AfD) heeft zondag overtuigend gewonnen in Brandenburg en Thüringen. Daarmee is de nieuwe rechts-conservatieve partij nu in drie deelstaten vertegenwoordigd. In Thüringen werd de CDU de grootste partij, maar is een rood-rood-groene coalitie ook mogelijk.
AfD-partijleider Lucke vandaag bij een persconferentie over de verkiezingswinst in Brandenburg en Thüringen
De eurosceptische en rechts-conservatieve AfD heeft zondag zowel in Brandenburg als in Thüringen meer dan 10 procent van de stemmen gehaald: 10,6 in Thüringen, 12,2 in Brandenburg. Eind augustus werd de partij ook al in het deelstaatparlement van Saksen gekozen.
Daarmee is de AfD, die in februari 2013 werd opgericht, inmiddels in drie deelstaatparlementen vertegenwoordigd. In mei kwam de partij ook in het Europees Parlement. Dat is vooral voor de CDU een probleem, analyseren de Duitse media vandaag. De christen-democraten moeten nu voor het eerst een nieuwe partij rechts van hen dulden. De strategie van de CDU om de AfD dood te zwijgen is mislukt, concludeert de Süddeutsche Zeitung >>. Bekijk ook het persoverzicht van Spiegel Online >>
Rood-rood-groen
In Thüringen is de CDU (33,5 procent) de grootste partij gebleven. Maar of minister-president Lieberknecht haar coalitie met de SPD (12,4 procent) kan voortzetten, is de vraag. Een linkse coalitie van Die Linke (28,2 procent), SPD en Die Grünen (5,7 procent), rood-rood-groen, is ook mogelijk en wil Linke-lijsttrekker Ramelow graag.
In Brandenburg is de SPD de grootste partij met 31,9 procent. De CDU (23 procent) werd tweede, en haalt daarmee Die Linke (18,6 procent) in. De SPD kan zowel met Die Linke verder regeren, als een coalitie met de CDU vormen. Minister-president Woidke houdt beide opties open en wil met beide partijen coalitiebesprekingen aangaan.
FDP verliest weer
De FDP haalde in beide deelstaten de kiesdrempel niet. In Thüringen hjaalde ze 2,5 procent, in Brandenburg kwam ze zelfs niet verder dan 1,5 procent. De liberalen zijn nu nog slechts in zes van de zestien Duitse deelstaten vertegenwoordigd. Bij de Bondsdagverkiezingen van 2013 werden ze ook al uit de Bondsdag weggestemd.
De opkomst was in beide deelstaten laag: in Thüringen was 52,8 procent, in Brandenburg 48,0 procent.
Lees meer over 'Politiek':
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
CDU’er Merz op koers om kanselier te worden
De CDU/CSU maakt een goede kans de verkiezingen in 2025 te winnen. Daarmee is de conservatieve Merz een serieuze kanselierskandidaat.
Reacties
Geen reacties aanwezig