Geen tijd meer voor Munch
De Hamburger Kunsthalle onder de loep

Achtergrond - 2 april 2006

Zondag 2 april 2006 begonnen we de dag met een heerlijke brunch, gevolgd door een twee uur durende boottocht door de haven. Daarna was het plan om Miniatur Wunderland (een soort Madurodam) te gaan bezichtigen, waarna er straatinterviews gehouden zouden worden. Echter, tijdens de boottocht (Fleetfahrt) werd het weer er niet beter op, en de lust tot straatinterviews zonk me persoonlijk wat in de schoenen. Toen Froukje opperde dat we misschien naar een museum konden gaan, raakte ik gelijk enthousiast. In een grote stad als Hamburg waren er vast prachtige musea te vinden!

Zo gebeurde het dat Froukje en ik na de boottocht in de Kunsthalle terechtkwamen, een mooi gehuisvest museum vlakbij het Hauptbahnhof. Pluspunt van de Kunsthalle is dat je als scholier gratis toegang hebt. Overal in de stad hingen posters over de tentoonstelling met werken van Edvard Munch, dus waren we van plan die in elk geval te gaan bezichtigen. Maar het museum was zo groot... We begonnen met de expositie ‘Blick in verborgene Welten – Deutsche Zeichnungen von Dürer bis Chodowiecki’, omdat het de laatste dag was dat deze er nog was.

Er hingen mooie prenten, voornamelijk van houtskool en potlood, o.a. van Bach (ja, naast de muziek schilderde hij ook!). Wat ik zelf erg mooi vond was een prent met een passage uit het middeleeuwse boek ‘Van de vos Reinaerde’ (Reinaard de Vos). Toen Froukje en ik een suppoost zagen, besloten we haar eens aan de tand te voelen over deze tentoonstelling. Ze verwees ons echter door naar een andere suppoost, Frau Alexandrova. Haar namen we het interview af.

Na de niet echt bemoedigende woorden van de suppoost vervolgden Froukje en ik onze weg, richting Alte Meister. Daar konden we wel even snel doorheen en dan naar Munch. Dachten we. Niets bleek minder waar; we bevonden ons in een ruime collectie van echt bijzonder werk: grote middeleeuwse doeken, werk van talloze bekende kunstenaars, o.a.: Claude Monet, Edouard Manet, Auguste Renoir, Rodin, Rembrandt, Jan Steen, Kandinsky, Paul Klee, Caspar David Friedrich. Ook was er opvallend veel Nederlands werk; vooral schilderijen met landschappen en havens.

Froukje en ik hadden tijd tekort om alles intensief te bekijken; de werken van Munch hebben we überhaupt niet meer gezien. Wel zijn we nog even de museumshop in gedoken om wat ansichtkaartjes van kunst te kopen en meer van dat soort dingen.

We kunnen terugkijken op een hele geslaagde middag. Als je ooit eens in de buurt bent, is de Kunsthalle van Hamburg een echte aanrader!

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger