Europaschule Gymnasium Hamm
Een school met (bijna) alle nationaliteiten

Achtergrond - 1 april 2006

Kom je uit Vietnam, Rusland, Turkije of Italië? Of toch uit Spanje, Oekraïne, Kazachstan of de Verenigde Staten? Het maakt allemaal niet uit, want iedereen kan terecht op het Gymnasium Hamm in Hamburg. Bijna alle mogelijke nationaliteiten zijn er wel te vinden. De scholierenredactie van het Duitslandweb ging op maandagochtend 3 april naar het Gymnasium om eens te kijken hoe het er daar aan toe gaat

Het Gymnasium Hamm is een Europaschule, een internationale school waar in totaal 600 leerlingen van 43 verschillende nationaliteiten hun onderwijs volgen. Het is de bedoeling dat de leerlingen in één jaar goed Duits leren en dat ze daarna in een ‘gewone’ klas worden geplaatst. Op het Gymnasium kun je al vrij jong terecht: vanaf de 4. Klasse (bij ons groep 6) tot de eindexamenklas wordt er les gegeven.

Het internationale karakter van het Gymnasium komt vooral duidelijk naar voren in het aanbod van verschillende vakken. Vooral op het gebied van talen zijn er veel mogelijkheden: naast Frans, Duits en Engels is er Spaans, Italiaans, Russisch, Turks, Pools, Deens… Praktisch alles is mogelijk. Al deze talen worden gegeven, zodat de meeste leerlingen hun moedertaal als tweede taal kunnen kiezen. Toch wordt er geen Nederlands gegeven. Schande! Ook Grieks is er niet. Op dit moment wordt er nog hard gewerkt om de taal Chinees te kunnen gaan geven. Maar Latijn is er (voor de gymnasiasten onder ons) nu al wel.    

Op het gebied van sport wordt, volgens de leerlingen, zo ongeveer alles wat ze willen wel aangeboden: voetbal, volleybal, tennis, fitness, enzovoorts. De leerlingen hebben hier, naar eigen zeggen, niets over te klagen.

Wat verder nog bijzonder is aan het Gymnasium op het gebied van sport is dat het Gymnasium nu voor één jaar partnerschool van de voetbalclub HSV is. Dat valt bij binnenkomst van de school direct te zien aan alle vlaggen van die club en foto’s van de spelers van HSV (waaronder natuurlijk ook ‘onze’ jongens Bouhlarouz, v/d Vaart en de Jong).

De lessen van de school beginnen soms op een tijdstip waarop een aantal van ons nog in bed liggen: om 07:10 uur wordt op dinsdag bijvoorbeeld al Spaans gegeven. Dat vind ik echt veel te vroeg (vooral als je, zoals ik, nog 45 minuten moet fietsen). De lessen zijn altijd uiterlijk om 16:00 uur afgelopen. Mocht dat je overkomen, dan heeft de school de handige regel dat je dan geen huiswerk hoeft te maken voor de volgende dag. Ideaal, toch?! Dat is misschien wél een ideetje voor de Nederlandse scholen…

Wil je meer informatie over het Duitse schoolsysteem? Klik dan hier.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger