
Bondsdagcommissie: Von der Leyen onschuldig in 'Berateraffäre'
Kort nieuws - 9 juni 2020 - Auteur: Redactie DuitslandwebUrsula von der Leyen, nu voorzitter van de Europese Commissie maar van 2013 tot en met 2019 minister van Defensie in Duitsland, draagt geen politieke verantwoordelijkheid voor wat er in haar ministerie misging bij het inhuren van externe adviseurs. Dat concludeert een speciale onderzoekscommissie van de Bondsdag.
Von der Leyen had als minister van Defensie een nieuwe afdeling Cyber- und Informationstechnik (CIT) opgezet om de technische infrastructuur van het Duitse leger te moderniseren. Daarvoor werden externe adviseurs ingehuurd, maar vaak niet volgens de regels. Zo zijn er fouten gemaakt bij de toekenning van de opdrachten aan externe adviseurs en was er sprake van vriendjespolitiek.
Het ministerie van Defensie heeft tussen 2015 en 2016 ten minste 200 miljoen euro besteed aan externe adviseurs, bleek in 2018. Ook daarop was veel kritiek en het was aanleiding een onderzoekscommissie in te stellen. Von der Leyen heeft de uitgaven altijd verdedigd. Op het gebied van digitalisering waren deskundigen van buitenaf nodig, zei ze destijds, omdat het ministerie daar een 'aanzienlijke achterstand' had. Ze is verschillende keren voor de onderzoekscommissie verschenen, bestaande uit politici van de regeringspartijen CDU/CSU en SPD.
De commissie heeft nu geconcludeerd dat Von der Leyen weinig te verwijten valt. Ze heeft zelf vrijwel geen beslissingen getekend in wat de Berateraffäre is gaan heten. Haar kantoor was wel op de hoogte van de belangrijkste zaken, maar de beslissingen namen de staatssecretarissen meestal. De minister had wel voor meer duidelijkheid moeten zorgen over de verantwoordelijkheden bij het toekennen van de opdrachten. Het rapport is naar de oppositiepartijen in de Bondsdag gestuurd die er over enkele weken hun oordeel over zullen geven. Lees meer bij Zeit Online en tagesschau.de
Lees meer over 'Politiek':

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat
Waar in 2015 de 'Willkommenskultur' de boventoon voerde, is de meerderheid van de Duitsers nu tegen de komst van meer vluchtelingen.

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees
Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie
Historicus Christina Morina schreef een boek over de Duitse democratie vanuit een gezamenlijk Oost- en West-Duits perspectief.

'Bummelei' helpt het land niet vooruit
De Groenen verwijten verkeersminister Volker Wissing 'Bummelei' bij het moderniseren van het Duitse spoor.
Reacties
Sinds vorige week is von der Leyen weer doel van een "affaire" onderzoek. Ditmaal door de Europese Ombudsman naar de wijze waarop de mega inkoopdeal voor Pfizer vaccins heeft plaatsgevonden. Zie; https://www.ombudsman.europa.eu/nl/correspondence/en/146849