Inleiding
DDR in beeld

Achtergrond - 1 oktober 2004

In de nacht van 9 op 10 november 1989 viel in Berlijn de Muur. Nu, vijftien jaar later, lijkt de euforie van de begindagen omgeslagen in scepsis: de eenwording kost nog altijd handenvol geld, de Duitse economie hapert en Duitsers in Oost en West zijn op veel gebieden nog nauwelijks naar elkaar toe gegroeid. De herinnering aan de DDR raakt door die actuele problemen vertroebeld: soms wordt het leven onder het communisme te eenzijdig in zwarte kleuren geschilderd, soms overheerst de nostalgie naar de overzichtelijkheid van vroeger.

Tegen deze achtergrond organiseren Filmhuis Kriterion en het Duitsland Instituut Amsterdam vanaf woensdag 10 november tot en met zondag 14 november 2004 het filmfestival DDR in beeld. De verbeelding van de DDR in films, tijdens de dictatuur en daarna, staat op het festival centraal. Hoe verhielden beeld en werkelijkheid zich in de DDR? Hoe was het om in de DDR te leven en als filmer te werken? Leeft (de beeldtaal uit) de DDR nog voort in nieuwe films? Wat is het (film)beeld van de DDR vandaag de dag? Het volledige programma van DDR in beeld vindt u in de agenda.

In dit onderdeel van het dossier vindt u extra informatie over de geschiedenis van de film in de DDR en over de afzonderlijke films die tijdens het festival worden vertoond.


Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger