
Compromis over beperking aantal zetels Bondsdag
Kort nieuws - 26 augustus 2020 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe regeringspartijen CDU/CSU en SPD hebben een compromis gevonden in de discussie over het beperken van het aantal zetels in de Bondsdag.
De Bondsdag hoort eigenlijk 598 zetels te hebben, maar door het huidige kiessysteem ligt het aantal parlementsleden niet vast. De huidige Bondsdag is met 709 zetels de grootste ooit. En de verwachting is dat het er na de volgende verkiezingen meer dan 800 zullen worden. Dit 'opgeblazen parlement' komt het werk en het aanzien van de Bondsdag niet ten goede.
Duitse kiezers geven twee stemmen af, een op een kandidaat in hun kieskring en een op een partij. De Bondsdagzetels worden verdeeld aan de hand van de Zweitstimme, de partijstem. Daarmee wordt berekend hoeveel zetels een partij heeft verworven in de Bondsdag. Die zetels worden in eerste instantie ingevuld met mensen die via de Erststimme direct gekozen zijn in hun kiesdistrict, de Direktmandate. De zetels die overblijven, worden verdeeld onder de deelstaatlijsten van een partij.
Als een partij meer Direktmandate heeft dan zetels op basis van de tweede stem, moeten de andere partijen worden gecompenseerd, met Ausgleichmandate. Door dit systeem kan het aantal zetels flink oplopen.
De meest voor de hand liggende manier om te zorgen voor minder zetels, is het terugbrengen van het aantal kieskringen, de Wahlkreise. Dat zijn er momenteel 299. Maar dat durfden de coalitiepartijen niet aan, omdat dat nadelig voor hen zou kunnen uitpakken en omdat dat zo kort voor de verkiezingen een ingewikkeld proces is.
Het compromis dat dinsdagavond is gesloten zet minder zoden aan de dijk: Drie Überhangmandate worden niet gecompenseerd en het wordt mogelijk om Überhangmandate te verrekenen met de andere zetels van de partij. Oppositie en media spreken van een zeer zwak compromis. Maar dat er niet veel meer in zat, was al op voorhand duidelijk. Lees meer bij Tagesschau
Lees meer over 'Politiek':

Podcast Achtung: Valse start voor kanselier Merz
In deze podcast: wat ging er mis bij Merz' benoeming tot kanselier? Wat staat hem te wachten? En wie zijn de opvallendste ministers?

Merz na twee stemrondes alsnog kanselier
Een blamage: CDU-leider Friedrich Merz had twee rondes nodig om in de Bondsdag tot kanselier te worden gekozen.
Bondsdag stemt in met aanpassing grondwet
De nieuwe regering kan waarschijnlijk flink investeren in defensie en infrastructuur.

CDU/CSU en SPD eens over miljardenkredieten
CDU en SPD willen miljarden investeren in defensie en infrastructuur. Sneuvelt nu toch de schuldenrem?
Reacties
Geen reacties aanwezig