Duitslandweb logo Duitslandweb

Compromis over beperking aantal zetels Bondsdag

Kort nieuws - 26 augustus 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De regeringspartijen CDU/CSU en SPD hebben een compromis gevonden in de discussie over het beperken van het aantal zetels in de Bondsdag. 

De Bondsdag hoort eigenlijk 598 zetels te hebben, maar door het huidige kiessysteem ligt het aantal parlementsleden niet vast. De huidige Bondsdag is met 709 zetels de grootste ooit. En de verwachting is dat het er na de volgende verkiezingen meer dan 800 zullen worden. Dit 'opgeblazen parlement' komt het werk en het aanzien van de Bondsdag niet ten goede.

Duitse kiezers geven twee stemmen af, een op een kandidaat in hun kieskring en een op een partij. De Bondsdagzetels worden verdeeld aan de hand van de Zweitstimme, de partijstem. Daarmee wordt berekend hoeveel zetels een partij heeft verworven in de Bondsdag. Die zetels worden in eerste instantie ingevuld met mensen die via de Erststimme direct gekozen zijn in hun kiesdistrict, de Direktmandate. De zetels die overblijven, worden verdeeld onder de deelstaatlijsten van een partij.

Als een partij meer Direktmandate heeft dan zetels op basis van de tweede stem, moeten de andere partijen worden gecompenseerd, met Ausgleichmandate. Door dit systeem kan het aantal zetels flink oplopen.

De meest voor de hand liggende manier om te zorgen voor minder zetels, is het terugbrengen van het aantal kieskringen, de Wahlkreise. Dat zijn er momenteel 299. Maar dat durfden de coalitiepartijen niet aan, omdat dat nadelig voor hen zou kunnen uitpakken en omdat dat zo kort voor de verkiezingen een ingewikkeld proces is.

Het compromis dat dinsdagavond is gesloten zet minder zoden aan de dijk: Drie Überhangmandate worden niet gecompenseerd en het wordt mogelijk om Überhangmandate te verrekenen met de andere zetels van de partij. Oppositie en media spreken van een zeer zwak compromis. Maar dat er niet veel meer in zat, was al op voorhand duidelijk. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger