Duitslandweb logo Duitslandweb

Zaak-Navalny: Duitsland wil met Navo en EU praten over consequenties

Kort nieuws - 3 september 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel heeft ongewoon hard gereageerd op de vergiftiging van de Russische oppositieleider Navalny. De Duitse regering wil met EU- en Navo-bondgenoten praten over consequenties. 

Navalny ligt sinds 22 augustus in het Charité-ziekenhuis in Berlijn, nadat hij twee dagen eerder onwel was geworden op een vlucht vanuit Siberië naar Moskou. In een speciaal laboratorium van het Duitse leger is woensdag vastgesteld dat hij is vergiftigd met novitsjok, een chemisch wapen dat vaker door de Rusland is ingezet om tegenstanders mee uit te schakelen. 

Merkels reactie woensdag liet aan duidelijkheid weinig te wensen over. Navalny moest tot zwijgen worden gebracht, zei ze, en deze "poging tot gifmoord" leidt tot "zeer ernstige vragen" die "alleen de Russische regering kan en moet beantwoorden". Ze gaf de reactie na een crisisoverleg met zes van haar ministers. "We verwachten dat de Russische regering met een verklaring komt voor wat er is gebeurd."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Russische ambassadeur op het matje geroepen. Merkel liet weten dat Duitsland met de Navo en de EU gaat overleggen over "een gepaste gezamenlijke reactie". Rusland bekritiseerde de Duitse reactie woensdagavond en liet weten bereid te zijn samen te werken met de Duitse instanties. De Russische ambassadeur waarschuwde Duitsland voor een "politisering" van de zaak. Lees meer bij tagesschau.de 

In Duitsland gaan nu ook stemmen op om de gaspijpleiding Nordstream 2 af te blazen. Die is bijna klaar en moet Russisch gas via de Oostzee naar Duitsland transporteren. Als de pijplijn er zonder discussie komt, is dat een aanmoediging voor het beleid van de Russische president Poetin, aldus Norbert Röttgen (CDU), voorzitter van de buitenlandcommissie van de Bondsdag. Hij is een van de kandidaten die Merkel volgend jaar als kanselier wil opvolgen. Er moet in ieder geval worden gesproken over de aankoop van gas uit Rusland en het mogelijk stopzetten van het Nordstream 2-project als middel om Poetin onder druk te zetten, vindt Röttgen. Oppositiepartij de Groenen vindt dat het project sowieso moet worden afgeblazen.

Het Nordstream 2-project is al langer omstreden omdat het de afhankelijkheid van de EU van Russische grondstoffen vergroot. Ook schaadt het de belangen van Oost-Europese landen. Wolfgang Ischinger, Duits topdiplomaat en voorzitter van de Münchener Sicherheitskonferenz, vindt ook dat er over Nordstream 2 moet worden gesproken. Maar hij waarschuwt voor een complete boycot van Rusland. "We hebben Rusland nodig in het klimaatbeleid, de Oekraïne-politiek en op veel andere gebieden. We kunnen nu niet bij wijze van spreken een muur opbouwen tussen het Westen en Rusland." Lees meer bij Zeit Online 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek

Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek

Merkels opvolger moet opereren in internationale verhoudingen die alleen maar moeilijker zijn geworden.


Lees meer

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Op de voorlaatste dag van het Duitse EU-voorzitterschap sloot de EU een investeringsverdrag met China.


Lees meer

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland zoekt naar een krachtig antwoord op de vergiftiging van de Russische oppositieleider Navalny.


Lees meer

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Na de Libië-conferentie is de vraag of Duitsland de Bundeswehr wil inzetten om het wapenembargo te controleren.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger