Duitslandweb logo Duitslandweb

Zaak-Navalny: Duitsland dreigt met gevolgen voor Nordstream 2

Kort nieuws - 7 september 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland zoekt naar een krachtig antwoord op de vergiftiging van de Russische oppositieleider Alexej Navalny. De Duitse regering houdt Rusland verantwoordelijk voor de misdaad. Minister van Defensie en CDU-leider Annegret Kramp-Karrenbauer heeft laten weten dat ze de gaspijplijn Nordstream 2 niet buiten de discussie wil houden. Actualisering maandagmiddag: Navalny is volgens het ziekenhuis uit zijn coma ontwaakt.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD) zei in de krant Bild am Sonntag dat hij hoopt dat Rusland Duitsland niet dwingt om de pijplijn te heroverwegen. Hij wil consequenties voor de Russisch-Duitse gasleiding niet uitsluiten, zei hij zondagavond in het ARD-programma 'Bericht aus Berlin'. Kanselier Merkel sluit zich daarbij aan, liet haar woordvoerder maandag weten.

De SPD is intern verdeeld over consequenties voor Nordstream 2. SPD-partijvoorzitter Norbert Walter-Borjans houdt Nordstream 2 liever buiten de discussie. De pijplijn is zo goed als af en is belangrijk voor de Duitse energievoorziening, zei hij in een tv-uitzending van ZDF. Duitsland snijdt zichzelf in de vingers als het project zou worden stilgelegd. Bij het project zijn tientallen Duitse bedrijven betrokken. Lastig voor de SPD is dat partijgenoot en oud-kanselier Gerhard Schröder bestuurder is van het bedrijf Nordstream 2, een dochterbedrijf van Gazprom. Politici van De Groenen en de CDU hebben Schröder de afgelopen dagen opgeroepen zijn functie bij het aan het Kremlin gelieerde energiebedrijf neer te leggen, maar Schröder houdt zich stil. 

Alexej Navalny raakte 20 augustus tijdens een binnenlandse vlucht in Rusland onwel en werd opgenomen in een ziekenhuis in Omsk, aan de beademing en in coma. Het Duitse initiatief Cinema for Peace financierde een chartervliegtuig met Duitse artsen om Navalny over te brengen naar het Charité-ziekenhuis in Berlijn. Daar constateerden Duitse legerartsen vorige week dat Navalny vergiftigd is met het zenuwgif novitsjok.

Kanselier Merkel eiste in krachtige bewoordingen opheldering van Rusland. Ook kondigde ze aan met de EU en de NAVO over gezamenlijke sancties te overleggen. De Duitse regering is opvallend actief in de kwestie. Al direct nadat Navalny in Omsk was opgenomen had Merkel na overleg met de Franse president Macron hulp aangeboden aan het team van Navalny. Ook heeft Duitsland de Russische ambassadeur ontboden. 

Poetin verweet Duitsland dit weekeinde het Russische onderzoek naar de vergiftiging te dwarsbomen. Dat bestreed minister Maas zondagavond. Duitsland heeft allang ingestemd met het rechtsverzoek dat Rusland heeft gedaan, aldus Maas in 'Bericht aus Berlin'. Rusland heeft nog niks gedaan om de zaak op te helderen en de beschuldiging aan Duitsland is een rookgordijn, stelt Maas. Lees meer bij Tagesschau en bij Tagesspiegel (Nordstream 2) of bij Tagesspiegel (Kritiek op Schröder)

Het Berlijnse Charité maakte maandagmiddag bekend dat Navalny (Duitse spelling: Nawalny) uit zijn coma is ontwaakt en aanspreekbaar is:

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger