Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland overweegt sancties tegen Rusland na veroordeling Navalny

Kort nieuws - 4 februari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering staat open voor strafmaatregelen tegen Rusland na de veroordeling van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny dinsdag.

Navalny werd in Rusland tot 3,5 jaar strafkamp veroordeeld, waarvan een jaar dat hij eerder in huisarrest heeft gezeten, wordt afgetrokken. De bondsregering overweegt verdere sancties tegen Rusland, zei regeringswoordvoerder Steffen Seibert woensdag. De regering voert daarover gesprekken met de Europese partners. Duitsland houdt wel vast aan de bouw van de omstreden gaspijplijn Nordstream 2, liet Seibert weten. Die pijplijn moet Russisch gas via de Oostzee direct naar Duitsland transporteren. Na de arrestatie van Navalny eisten onder meer Frankrijk en het Europees Parlement het project stop te zetten.

Seibert herhaalde de Duitse oproep Navalny onmiddellijk vrij te laten. Het is onaanvaardbaar dat het slachtoffer van een chemische aanval achter de tralies zit op basis van een willekeurig oordeel en dat de daders niet worden vervolgd, aldus Seibert.

De Duitse regering veroordeelt ook het systematische gebruik van geweld tegen vreedzame, demonstranten die na Navalny's veroordeling in Rusland de straat op gingen, liet Seibert weten. Alexej Navalny verbleef de afgelopen maanden in Duitsland. Hij werd behandeld in het Charité-ziekenhuis in Berlijn nadat hij in augustus op een binnenlandse vlucht in Rusland onwel was geworden. Duitse artsen constateerden dat Navalny was vergiftigd met het zenuwgas novitsjok. Half januari keerde Navalny terug naar Rusland, waar hij direct werd gearresteerd. Lees meer bij Zeit en Süddeutsche Zeitung

Lees ook op Duitslandweb: 'Duitsland en Rusland ruziën over Navalny'

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger