Politieke speelruimte Berlijn en Parijs beperkt
Politieke speelruimte Berlijn en Parijs beperkt

Achtergrond - 12 mei 2003

(2 mei 2003) President Bush verkiest tijdens de economische top in het Franse Evian uiteindelijk toch een Frans boven een Zwitsers bed. Eerdere berichten, als zou de president voor de nacht naar Zwitserland uitwijken uit protest tegen de Franse opstelling in de Veiligheidsraad tijdens de Irak-crisis, zijn door de woordvoerder van het Witte Huis, Arie Fleischer, naar het rijk der fabelen verwezen.

Opmerkelijk genoeg blijft Duitsland tot nu toe enigszins buiten schot in de Amerikaanse reactie, terwijl Duitsland ook tot de vier landen behoort die afgelopen dinsdag een mini-Europese top hielden over een Europese defensie, samen met België, Luxemburg en Frankrijk. De voorstellen voor onder andere een zelfstandig Europees leger, een Europees hoofdkwartier en gezamenlijk materieelaankoop konden niet slechter zijn gepland. Niemand in Europa zit nu te wachten op dergelijke voorstellen; deze roepen een verkeerd beeld in Washington op en zijn vooral ingegeven door nationale motieven, zoals de komende verkiezingen in België. Kanselier Schröder haastte zich te verklaren dat deze top niet gezien moet worden als een anti-NAVO-manifestatie. Het probleem, zei hij, is niet dat de NAVO te Amerikaans is, maar dat de NAVO te weinig Europees is. Het is twijfelachtig of hieruit de conclusie getrokken mag worden dat de kanselier voorstelt de defensiebegroting te verhogen en dichter bij het Europees gemiddelde te brengen.

Wellicht speelt bij de milde Amerikaanse houding over Duitsland mede een rol dat Duitse militairen momenteel zijn ingezet in uiteenlopende gebieden als de Balkan, en Afghanistan (ISAF), dat de Nederlandse eenheden in Turkije bewapend waren met Duitse Patriotraketten en dat speciale eenheden van het Duitse leger nabij Irak aanwezig waren voor het geval Saddam Hoessein chemische wapens tegen de coalitietroepen zou inzetten. Maar voor Duitsland geldt net als voor buurland Frankrijk, dat de politieke speelruimte op internationaal gebied voorlopig aanzienlijk is beperkt.

Dr. Bram Boxhoorn is directeur van de Atlantische Commissie

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger