De Duitse verkiezingen in cijfers
Inleiding

Achtergrond - 14 september 2006

Op 22 september vinden de verkiezingen voor de Duitse Bondsdag plaats. Dan zal duidelijk worden of Schröder kanselier blijft, of dat Stoiber zijn functie overneemt. Maakt ook Duitsland een ruk naar rechts, en zal er een coalitie gevormd worden tussen CDU/CSU en FDP? Of komt er toch een 'grote coalitie' tussen CDU/CSU en SPD? Deze en andere vragen houden vele geïnteresseerden bezig, en zij hebben nauwelijks geduld om de uiteindelijke uitslag af te wachten. Gelukkig voor hen zijn er de tussentijdse opiniepeilingen, die duidelijk laten zien, hoe de partijen er in de verkiezingstrijd voor staan. Bovendien laten deze metingen zien, welke invloed recente politieke ontwikkelingen hebben op het stemgedrag van de Duitse kiezer. Hiermee kunnen veranderingen in de cijfers over de partijen en hun kandidaten worden verklaard.

De twee grote televisiezenders, ARD en ZDF, komen regelmatig met de laatste cijfers omtrent de verkiezingen. Daarbij wordt altijd gekeken naar de zogenaamde Sonntagsfrage: "Als de komende zondag al verkiezingen waren, wat zou u dan stemmen?" Ook wordt de populariteit van Schröder en Stoiber als kanselierskandidaten gemeten, en krijgen vooraanstaande politici een cijfer. Daarnaast wordt steeds onderzocht, hoe de kiezer staat tegenover recente ontwikkelingen in de politiek, zoals bijvoorbeeld de bemoeienis van Schröder in de Telekom-affaire, het ontslag van Scharping of het vertrouwen in de verschillende partijen op het gebied van arbeid en economie.

In dit hoofdstuk zullen wij telkens de meest recente opiniepeilingen van de ARD (Deutschland Trend) en ZDF (Politbarometer) weergeven, met de nadruk op actuele gebeurtenissen en voorzien van een korte uitleg. Sinds juli 2002 analysiert Klaus Max Smolka elke vier weken de nieuwste peilingen.

Peilingen 13 september
Peilingen 6 & 8 september
Peilingen 23 augustus
Peilingen 9 augustus
Peilingen 26 juli
Maandelijkse analyses van Klaus Max Smolka

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger