Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel over Washington: "Beelden maken mij woedend en verdrietig"

Kort nieuws - 7 januari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bondskanselier Angela Merkel is "woedend en verdrietig" na het zien van de beelden van de rellen in de Verenigde Staten. "Ik weet zeker dat ik me net zo voel als de miljoenen mensen die Amerika’s democratische traditie bewonderen." Dat zei ze zojuist tijdens een CSU-vergadering waar ze digitaal te gast was. Trump-aanhangers bestormden woensdagavond het Capitool in Washington.

Merkel legde de verantwoordelijkheid voor de ongeregeldheden bij de Amerikaanse president Trump. Ze betreurt dat hij zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen afgelopen november niet wil erkennen en dat hij de twijfels over de verkiezingen heeft aangewakkerd.

“De woorden van de nieuwgekozen president Joe Biden, net als veel reacties uit beide grote partijen in de VS, maken me er heel zeker van dat deze democratie zich als veel sterker zal bewijzen dan de aanvallers en relschoppers”, aldus Merkel. Zie in de video hieronder haar reactie:

 


Schäuble: consequenties voor Rijksdag onderzoeken 

Bondsdagvoorzitter Wolfgang Schäuble wil naar aanleiding van de bestorming van het Capitool in Washington nagaan of dit voor het Duitse parlementsgebouw consequenties moet hebben. Het Rijksdaggebouw in Berlijn, waar het Duitse parlement zetelt, was in augustus vorig jaar zelf doelwit van demonstranten. Tijdens een protrest tegen de coronamaatregelen bestormden naar schatting 300 tot 400 mensen, deels met door extreemrechts gebruikte Reichsflaggen, de trappen van de Rijksdag.

Schäuble heeft in een brief aan Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, zijn deelneming over de excessen van gisteren in de VS betuigd. Lees meer in het liveblog van tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Op de voorlaatste dag van het Duitse EU-voorzitterschap sloot de EU een investeringsverdrag met China.

Lees meer

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland zoekt naar een krachtig antwoord op de vergiftiging van de Russische oppositieleider Navalny.

Lees meer

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Na de Libië-conferentie is de vraag of Duitsland de Bundeswehr wil inzetten om het wapenembargo te controleren.

Lees meer

Duitsland in 2020

Duitsland in 2020

De redactie werpt een blik vooruit. Veel is nog ongewis, maar over deze onderwerpen zal het in Duitsland zeker gaan dit jaar:

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger