Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Altmaier stelt prognose economische groei naar beneden bij

Kort nieuws - 28 januari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Altmaier (CDU) van Economische Zaken heeft de prognose voor de economische groei in 2021 naar beneden moeten bijstellen. Dat zei hij woensdag bij de presentatie van het jaarlijkse rapport over de economie in Duitsland.

In het najaar van 2020 ging Duitsland voor 2021 nog uit van een economische groei van 4,4 procent. Dat is nu bijgesteld naar 3 procent. Door de strenge lockdown die sinds december in Duitsland geldt, lijden veel bedrijven verliezen. Vooral de dienstensector is zwaar getroffen, zei Altmaier. Hij gaat ervan uit dat na het einde van de lockdown de economie zich op veel terreinen weer snel zal herstellen. "We zien dat de industrie, die in 2018 en 2019 nog ons zorgenkind was, bijzonder goed door de uitdagingen van de crisis is gekomen", aldus de minister. 

De miljardensteun van de bondsregering voor het bedrijfsleven "heeft geholpen de economie in haar kern te behouden", zei Altmaier. De regering wil in de periode november 2020 tot en met juni 2021 nog eens rond de 50 miljard euro financiële steun bieden. Sinds het begin van de pandemie heeft Duitsland bijna 80 miljard euro voor hulp aan het bedrijfsleven uitgetrokken. Bovendien heeft de regering vorig jaar 23 miljard geïnvesteerd in een regeling voor voor arbeidstijdverkorting die massa-ontslagen moesten voorkomen, en 130 miljard in een stimuleringspakket, het Konjunkturpaket.

Vanuit de oppositie is kritiek op het crisismanagement van de minister. Zo komt veel economische hulp niet of laat aan bij de bedrijven die het nodig hebben. Altmaier benadrukte donderdagochtend tijdens een regeringsverklaring in de Bondsdag dat de financiële steun zo snel mogelijk zal worden uitbetaald. Lees meer bij tagesschau.de over de presentatie van het rapport en over de regeringsverklaring, en zie ook tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer

Staken voor meer schulden

Staken voor meer schulden

De grote vervoersstaking onderging Duitsland vorige week gelaten. De vraag is of dat zo blijft als de looneisen economische gevolgen krijgen, schrijft econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger