Duitslandweb logo Duitslandweb

Kritiek op vertraagde uitbetaling Duitse coronahulp neemt toe

Kort nieuws - 15 februari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De kritiek op de vertraagde coronahulp voor bedrijven in Duitsland neemt toe. Een aantal deelstaat-minister-presidenten wil dat de bondsregering snel over de brug komt met de financiële steun voor getroffen ondernemers.

De nood is hoog, zei minister-president Haseloff van Saksen-Anhalt zondag in het ARD-programma 'Bericht aus Berlin'. "We hebben het geld nodig voor de bedrijven, de vooruitbetalingen moeten nu echt komen." Zijn collega uit Sleeswijk-Holstein Günther zei in Die Welt dat de acceptatie van de coronamaatregelen in het bedrijfsleven snel minder wordt, omdat de beloofde financiële steun maar niet komt. 

Het ministerie van Economische Zaken krijgt het onder meer niet voor elkaar een platform in te richten waar zzp'ers en mkb'ers coronahulp kunnen aanvragen. Ook verliep de afstemming tussen de deelstaten en het ministerie over de uit te betalen voorschotten tot nu toe moeizaam. En de financiële hulp van het derde steunprogramma, de Überbrückungshilfe III, kan pas vanaf maart worden uitbetaald. Voor dit programma heeft de bondsregering rond de 50 miljard euro gereserveerd. 

Voor de eerdere steunpakketten voor het bedrijfsleven heeft Duitsland 80 miljard euro uitgetrokken. Bovendien is vorig jaar 23 miljard geïnvesteerd in een regeling voor arbeidstijdverkorting die massa-ontslagen moest voorkomen, en 130 miljard in een stimuleringspakket, het Konjunkturpaket.

Minister Altmaier (CDU) van Economische Zaken ligt al langer onder vuur vanwege de vertraagde uitbetaling van de coronahulp. Vice-voorzitter van de Bondsdag Wolfgang Kubicki (FDP) eist dat de minister opstapt. Altmaier spreekt dinsdag met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven over de problemen. Lees meer bij tagesschau.de en n-tv

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Nederland geldt voor Duitsland als hoogrisicogebied. Een overzicht van de reis- en coronaregels in Duitsland.

Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen zeer snel oplopen in Duitsland, leek de politiek ietwat verlamd. Maar deze week kwam een nieuwe wet en nieuwe maatregelen.

Lees meer

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

In Duitsland verschillen de coronamaatregelen per deelstaat, toch zit er systeem in. Enkele voorbeelden.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger