Opluchting over akkoord reddingsplan Lufthansa
Kort nieuws - 26 juni 2020 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Duitse ministers Scholz van Financiën en Altmaier van Economische Zaken zijn opgelucht nu de aandeelhouders het steunpakket voor Lufthansa hebben goedgekeurd. Daarmee verwerft de staat een belang van 20 procent in de zwaar getroffen luchtvaartmaatschappij.
De aandeelhouders van Lufthansa hebben donderdag met een meerderheid van 98 procent ingestemd met het reddingsplan. Er was een tweederde meerderheid nodig. Eerder op de dag had de Europese Unie de maatregelen goedgekeurd. De Duitse overheid steunt de luchtvaartmaatschappij met 9 miljard euro. Omstreden was de daarmee verbonden aandelenaankoop door de Duitse staat.
Het besluit van de aandeelhouders geeft het concern een toekomstperspectief, aldus ceo Carsten Spohr. Volgens voorzitter van de Raad van Toezicht Karl-Ludwig Kley had Lufthansa zonder het steunpakket binnen enkele dagen faillissement moeten aanvragen. Alleen al in het eerste kwartaal leed het bedrijf door de coronacrisis een verlies van 2,1 miljard euro.
De EU heeft als voorwaarde voor haar goedkeuring wel gesteld dat Lufthansa in zowel Frankfurt als München 24 start- en landingsrechten aan concurrenten moet afstaan. Dat moet voor eerlijkere concurrentie en prijzen zorgen, aldus eurocommissaris voor Mededinging Vestager.
De ministers Scholz (SPD) en Altmaier (CDU) hebben opgelucht op de beslissing van de aandeelhouders gereageerd. Scholz noemt het goed nieuws voor het concern zelf, voor de werknemers en voor de economische positie van Duitsland. Lees meer bij Zeit Online en RND.de
Lees meer:
Waar gaat het mis in de Duitse economie?
De Duitse economische groei blijft achter. Met deze knelpunten moet een nieuwe regering aan de gang.
Soapserie 'investeren met de schuldenrem'
Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.
De Duitse e-auto wacht op de parking
Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.
Duitsland wordt traag en oud
Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig