Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel roept deelstaten op tot strenge maatregelen

Kort nieuws - 29 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse kanselier Merkel heeft gisteren in een televisie-interview bij talkshow 'Anne Will' de deelstaten gemaand zich aan de afspraken over strengere coronamaatregelen te houden. Als deelstaten niets doen tegen oplopende besmettingscijfers, wil Merkel kijken of ze bevoegdheden naar zich toe kan trekken. Merkel wil dat deelstaten bijvoorbeeld een avondklok invoeren, of verdere contactbeperkingen. Sommige deelstaten, waaronder Noordrijn-Westfalen, proberen juist voorzichtig door sneltesten wat meer mogelijk te maken.

Merkel maakte in het uitzonderlijke tv-optreden duidelijk dat het overleg met de 16 deelstaten over de coronamaatregelen niet meer werkt. Het mislukte overleg van afgelopen maandag noemde Merkel een cesuur. Daarin werd na 12 uur vergaderen een Paaslockdown besloten, die de volgende dag werd teruggedraaid. Zo kan het niet meer, vindt Merkel, en ze dreigde dat de bondsregering ingrijpt als de deelstaten zich niet houden aan de afspraak om de 'noodrem' te gebruiken als het aantal besmettingen oploopt.

Het is deze dagen goed zichtbaar dat Duitsland een federale staat is, met veel zeggenschap voor de deelstaten. Het sluiten van de scholen, het invoeren van een avondklok of de uitvoering van het testbeleid en het vaccinatieprogramma; dat ligt allemaal op het terrein van de deelstaten. Sinds het begin van de pandemie overlegt de bondsregering met regelmaat met alle 16 deelstaatpremiers. In dit overleg worden afspraken gemaakt, die iedere deelstaat dan in deelstaatverordeningen omzet. Maar in de dagen na het overleg blijkt dikwijls dat de deelstaten toch afwijken van de afspraken, of ze anders interpreteren. Zo ontstaat de beruchte Flickenteppich (lappendeken) aan corona-restricties, met verschillen tussen de deelstaten (meer hierover in de veelgestelde vragen op onze site).

Kritiek had Merkel ook op de koers van Noordrijn-Westfalen. Deze aan Nederland grenzende deelstaat kondigde vrijdag aan dat de versoepelingen niet worden teruggedraaid, ondanks sterk stijgende besmettingscijfers. Ook kondigde de deelstaatregering aan dat winkelbezoek op afspraak mogelijk is als mensen een sneltest kunnen laten zien. Merkel toonde voor deze afwijkende koers geen begrip. Saillant, want deelstaatpremier Armin Laschet is voorzitter van Merkels CDU en beoogd kanseliers-kandidaat. Bekijk fragmenten van Anne Will

Laschet reageerde maandag in een persconferentie op de kritiek. "Het helpt niet als de bondsregering en de deelstaten elkaar de verantwoordelijkheid in de schoenen schuiven", zei hij. Voor het overleg tussen bondsregering en deelstaten moet een andere vorm worden gevonden, vindt ook Laschet. Met het toestaan van winkelbezoek na een coronatest, hoopt hij te bereiken dat meer mensen zich laten testen, lichtte hij toe. Meer bij ZDF

Lees ook op Duitslandweb: Merkel wil niet meer wachten op deelstaten

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

De sneltest

De sneltest

De wekelijkse corona-sneltest lijkt wel een absurdistische kunstperformance. Column van Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de Duitse en Nederlandse reisregels

Lees meer

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten

De roep om maatregelen tegen de 'derde golf' neemt toe. Merkel maant en dreigt, maar luisteren de deelstaten nog wel?

Lees meer

Deelstaten wijken af van lockdown-maatregelen

Deelstaten wijken af van lockdown-maatregelen

De Duitse deelstaten maken hun eigen uitzonderingen op de nieuwe strenge coronaregels. Een overzicht.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger