Duitslandweb logo Duitslandweb

Deelstaten nemen voorschot op versoepelingen voor gevaccineerden

Kort nieuws - 28 april 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De bondsregering werkt aan een verordening die versoepelingen voor gevaccineerden mogelijk moet maken. Een aantal deelstaten loopt op de troepen vooruit en voert al versoepelingen in.

In Beieren en Hessen mogen mensen die tweemaal zijn gevaccineerd zonder test boodschappen doen of naar de kapper. Gevaccineerden krijgen daarmee dezelfde rechten als mensen die negatief zijn getest. In Hessen vervalt ook de quarantaineplicht voor mensen uit de deelstaat die zijn ingeënt. Nedersaksen en Rijnland-Palts hebben hun verordeningen voor gevaccineerden eveneens aangepast en in Berlijn hoefden zij half april al geen test meer te doen. In de Duitse hoofdstad geldt deze uitzondering op de testplicht nu ook voor mensen die van Covid-19 zijn genezen.

Andere deelstaten willen de regels de komende dagen of weken aanpassen voor de eigen inwoners. De uitzonderingen voor gevaccineerden gelden vooralsnog niet voor reizigers uit Nederland, voor hen blijft de meld-, test- en quarantaineplicht van kracht. Noordrijn-Westfalen plant nog geen versoepelingen voor gevaccineerden en genezen coronapatiënten, zei minister-president Armin Laschet vandaag in een toespraak in het deelstaatparlement. Hij wacht de landelijk verordening af die in de maak is, zei hij.

Dat de deelstaten die versoepelingen nu al invoeren, is volgens experts juridisch discutabel. In Duitsland geldt bij een bepaald aantal besmettingen een testplicht, onderdeel van de zogenoemde 'noodrem', die vorige week wettelijk is vastgelegd in de infectieziektenwet. Alleen de bondsregering kan uitzonderingen maken op die testplicht, citeert nieuwssite Tageschau een jurist. Anderen wijzen erop dat de infectieziektenwet de deelstaten toestaat overgangsregelingen in te voeren tot de bondsregering met een verordening komt.

Op de Impfgipfel, de vaccinatietop die maandag plaatsvond, hebben de bondsregering en de deelstaten afgesproken dat de ministeries van Gezondheid, Justitie en Binnenlandse Zaken een verordening opstellen die versoepelingen mogelijk moet maken voor gevaccineeerden en voor mensen die van Covid-19 zijn genezen. Die versoepelingen moeten door de Bondsdag en de Bondsraad worden goedgekeurd en zouden op z'n vroegst eind mei kunnen gaan gelden. Gevaccineerden en genezenen zouden dan dezelfde rechten krijgen als mensen met een negatieve test. Mogelijk vervalt daarmee dan ook de testplicht voor gevaccineerden die vanuit hoogrisicogebied naar Duitsland reizen. 

Het hoofd van Merkels kanselarij, minister Helge Braun, wees er na de vaccinatietop op dat nog steeds onduidelijk is in hoeverre gevaccineerden het coronavirus ongemerkt kunnen verspreiden. Daarom blijven veel maatregelen voorlopig sowieso van kracht, zoals de mondkapjesplicht en het afstand houden, zei hij.

Op hun Impfgipfel hebben de bondsregering en de deelstaten verder afgesproken dat op z'n laatst in juni de priorisering bij het vaccineren wordt opgeheven. Iedereen mag dan een afspraak maken om te worden ingeënt, op voorwaarde dat de verwachte vaccins er zijn. Lees meer bij tagesschau.de over de versoepelingen in de deelstaten en over de vaccinatietop en bij Der Spiegel over Laschet

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger