Duitslandweb logo Duitslandweb

'Denemarken hielp NSA bij afluisteren kanselier Merkel'

Kort nieuws - 31 mei 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA kreeg hulp van de Deense geheime dienst FE bij het afluisteren van kanselier Merkel en andere Europese regeringsleiders. Dat melden verschillende Europese media, waaronder de Süddeutsche Zeitung en de Duitse regionale omroepen WDR en NDR.

De Deense buitenland- en militaire inlichtingendienst Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) stelde de NSA in de gelegenheid gebruik te maken van het geheime afluisterstation Sandagergårdan, in de buurt van Kopenhagen, melden verschillende internationale media zondag. Tussen 2012 en 2104 kon de NSA daar een belangrijk internetknooppunt van verschillende onderzeese kabels afluisteren.

De NSA zou politici uit Duitsland, Zweden, Noorwegen, Nederland en Frankrijk hebben bespioneerd. In Duitsland zou het gaan om kanselier Angela Merkel, de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken en huidige bondspresident Frank-Walter Steinmeier en om Peer Steinbrück, destijds SPD-lijsttrekker. De Amerikaanse inlichtingendienst zou zo toegang hebben gehad tot sms-jes, telefoongesprekken en internetactiviteiten van de bespioneerde politici.  

De Amerikaanse afluister-activiteiten zorgden in 2013 voor een internationaal schandaal en verontwaardigde reacties, toen voormalig NSA-medewerker Edward Snowden de streng geheime informatie naar buiten bracht. Merkel reageerde toen met de woorden: "Vrienden afluisteren, dat kan echt niet". Het openbaar ministerie in Duitsland stopte in 2015 met een ondezoek naar de zaak. Merkel, Steinmeier en Steinbrück hebben laten weten dat voor hen nieuw is dat Denemarken was betrokken bij het afluisterschandaal. Lees meer bij der Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger