Nooit rust voor Van Gaal bij ‘FC Hollywood’
Duitsland maakt kennis met uitspraken van Bayerns succestrainer
Achtergrond - 10 maart 2010
Als het aan Louis van Gaal ligt is hij de volgende bondscoach van het Duitse voetbalelftal. Ook de spelregels moeten maar eens op de schop, vindt de succescoach. Duitsland raakt langzaam gewend aan de directheid van de voetbaltrainer. Veel van zijn collega’s gaat die vaak te ver, maar de Duitse pers amuseert zich met hun Holländer.
Louis van Gaal tijdens de verloren Champions League-wedstrijd tegen Fiorentina op 9 maart 2010.
Met zijn zelfverzekerde voorkomen en controversiële uitspraken zorgt Louis van Gaal, sinds vorig jaar trainer van Bayern München, regelmatig voor commotie in Duitsland. Onlangs nog een in interview in het voetbalblad Kicker. Daarin pleitte de trainer voor een verregaande invoer van technische hulpmiddelen in het voetbal.
In plaats van de grensrechters moeten camera’s voortaan bepalen of een speler buitenspel staat of niet. Ook wil Van Gaal twee scheidsrechters in het veld, een chip in de bal om te bepalen of de lijn gepasseerd wordt en het inschieten van de bal in plaats van ingooien. Penalties bepalen voortaan niet meer de wedstrijd na een verlenging. Een modern gladiatorenspel is het alternatief. Volgens Van Gaal moet in de verlenging elke vijf minuten een speler vertrekken, zodat er op het laatst maar zes per team overblijven.
Deze tot in detail uitgewerkte plannen gaat de Duitse voetbalwereld veel te ver. Zo liet Bayerns erevoorzitter, Franz Beckenbauer, al weten niets in Van Gaals plannen te zien.
On-Duitse directheid
Waar zijn uitspraken bij zijn collega’s soms verkeerd vallen, smult de pers van Van Gaals on-Duitse directheid. Vorige week maakte de trainer nog bekend graag de nieuwe bondscoach van het Duitse elftal te worden. Gretig werden zijn vleiende uitspraken aangehaald dat de Duitse spelers “altijd negentig minuten geconcentreerd voetbal spelen”.
Daarbij profiteert Van Gaal van het Rudi Carell-effect. Duitsers houden van het steenkool-Duits van buitenlanders. De kranten citeren geamuseerd dat een kleedkamer bij van Gaal een “Kleiderkammer” is - een iets te Nederlandse variant van Umkleideraum. Na zijn typering van sterspeler Ribéry als “ein freundlicher Kerl mit ein kleines Herzchen” moest de Nederlander Mark van Bommel aan de Duitse pers uitleggen dat Van Gaal hier niets beledigends mee had bedoeld.
Beierse levensgevoel
Net als zijn collega’s hebben de Duitse media aan Van Gaals stijl moeten wennen. Bij zijn presentatie als coach liet hij weten dat het “Beierse levensgevoel” hem op het lijf is geschreven en dat de Champions League Bayerns hoogste doel is. Na een matige seizoensstart werd Van Gaals ambitie voor arrogantie versleten en speculeerde de pers al snel over het ontslag van de coach. Van Gaals kenmerkende woede-uitbarstingen leverden hem ook weinig krediet op.
Dat veranderde toen het rond de winterstop sportief beter ging met Bayern München. Vorige week stond de club voor het eerst sinds mei 2008 weer bovenaan de ranglijst van de Bundesliga. In de Champions League heeft Bayern intussen de kwartfinale bereikt. Met Arjen Robben als wekelijkse uitblinker en een aantal jonge Duitse talenten valt er op de resultaten van Van Gaals team weinig meer aan te merken. Zelfs vedette Franck Ribéry lijkt zich in dienst van het elftal te hebben gesteld.
Dat leidt tot bewondering van de Duitse media, die Van Gaal nu vooral als kleurrijke aanvulling op de Duitse voetbalwereld vieren. Nu zijn collega’s nog. “Hij kan beter een andere sport zoeken,” reageerde de voorzitter van Bundesliga-club Mainz deze week heel wat minder geamuseerd op Van Gaals proefballonnetjes in Kicker.
Reacties
Geen reacties aanwezig