Nederland geldt weer als risicogebied voor Duitsland
Kort nieuws - 16 juli 2021 - Auteur: Redactie DuitslandwebDuitsland zet Nederland vanaf zondag 18 juli weer op de lijst van corona-risicogebieden. Ondanks dat het aantal besmettingen volgens het Robert Koch Institut (RKI) bij 376,2 per 100.000 inwoners per 7 dagen ligt, geldt Nederland niet als Hochinzidenzgebiet (gebied met veel besmettingen).
Reizigers vanuit Nederland moeten vanaf zondag na aankomst in Duitsland in quarantaine, of een negatieve test of vaccinatiebewijs kunnen laten zien. Ook moeten ze zich voor vertrek aanmelden via Einreiseanmeldung.de. Voor korte bezoeken over de grens (korter dan 24 uur) geldt een uitzondering op de quarantaine- en testplicht. Lees meer bij RND of bekijk de lijst met risicogebieden op de website van het RKI
- Meldplicht: Reizigers uit risicogebied die langer dan 24 uur in Duitsland blijven, moeten zich voor hun vertrek naar Duitsland digitaal aanmelden. De gegevens van de digitale aanmelding worden doorgegeven aan het Gesundheitsamt, de Duitse GGD, in de plaats die u bezoekt. Het Gesundheitsamt kan controleren of u zich aan de regels (m.b.t. testen en quarantaine) houdt.
- Testplicht: Voor reizigers uit risicogebied die niet volledig zijn gevaccineerd, geldt een testplicht. Zij kunnen de test ook binnen 48 uur na aankomst in Duitsland doen. De testplicht geldt ook voor kinderen vanaf zes jaar. Dit testbewijs moet u - als daarom wordt gevraagd - aan de bevoegde instanties tonen. Zolang u geen negatieve testuitslag of geldig vaccinatiebewijs of genezenverklaring hebt, is quarantaine verplicht.
Lees meer in onze veelgestelde vragen over de corona-regels in Duitsland
Ook Griekenland en delen van Denemarken gelden vanaf zondag als risicogebied voor Duitsland.
Lees meer over 'Corona in Duitsland':
Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.
Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven
Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.
De schuldigen
Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.
Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid
Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.
Reacties
Ik krijg mijn 2e prik zondag de 18e,nu ga ik de 22e naar Duitsland en de 26e weer weg,voor een bezoek aan mijn jongere broer en gezin. Moet ik dan ook een test doen?. Of volstaat de 2e prik ook al als volledig gevaccineerd. Ze zeggen dat hij pas na 14 dagen dat hij volledig werkt.
Hoe lang is de negatieve test dan geldig? Moet je elke 48 uur opnieuw een negatieve test kunnen laten zien?
De test mag maximaal 72 uur vooraf afgenomen zijn als het een PCR test is, of 48 uur wanneer het een antigen sneltest is. Deze is alleen benodigd bij de eerste keer binnenkomst.
Wel kan het zijn dat in Duitsland accomodaties om een test vragen als je niet gevaccineerd bent.
Wat betekent dit voor onze doorreis naar Italië volgende week?
Helemaal niets, transitverkeer is uitgezonderd op de test en meldplicht. Wel mag je dan maar een korte periode verblijven en moet je kunnen aantonen dat je in transit bent.
Mocht je ergens willen overnachten en je bent niet gevaccineerd dan kan de accommodatie om een test vragen.
Geldt hier ook het gele boekje als de app niet werkt?
Wij gaan woensdag 21 juli naar Duitsland
Wat betekent dit voor Nederlanders die on Duitsland hun boodschappen doen?
Niet zoveel, als je korter dan 24 uur verblijft val je onder het zogenoemde klein grensverkeer, en kan je zonder problemen de grens over.
Kan ook niet anders, aangezien je als risicogebied 48 uur hebt om je te testen IN Duitsland, dat hoeft dus niet vooraf.
Als al die mensen zich vooraf moeten aanmelden bezwijkt het systeem, dat is echt bedoeld voor mensen die in Duitsland blijven.
Woensdag 21 juli een 2e vaccinatie en we vertrekken op 31 juli.
Moeten we dan alsnog een test doen?
Wat betekent dit voor Nederlanders die zondag al langer dan 48 uur in Duitsland zijn? Moet je je dan alsnog melden bij het Gesundheitsamt en alsnog laten testen? Bij het RKI staat dat je je (als je uit een risikogebiet komt) binnen 48 uur moet laten testen (maar dit zou dan dus pas vanaf zondag ingaan).
Als je nu al in Duitsland bent, was je de afgelopen 10 dagen niet in risicogebied, want Nederland was de afgelopen weken geen risicogebied. Dan hoef je dus niets te doen. De reisregels gelden voor mensen die vanaf zondag 18 juli vanuit NL naar Dld reizen. Zie voor meer info: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie