Duitslandweb logo Duitslandweb

Corona-crisisstaf, geleid door generaal, nog deze week van start

Kort nieuws - 29 november 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De nieuwe Duitse regering moet nog worden beëdigd, maar de door de nieuwe coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP geplande corona-crisisstaf moet al deze week van start gaan. De staf wordt geleid door een generaal.

Omdat de coronasituatie in Duitsland zo ernstig is en de nieuwe omikron-variant inmiddels ook in Duitsland is vastgesteld, moet de corona-crisisstaf nog deze week aan het werk kunnen. Dat hebben zowel FDP-leider Christian Lindner als SPD-voorzitter Saskia Esken bevestigd. De crisisstaf moet worden geïnstalleerd in het Kanzleramt, de kanselarij van demissionair kanselier Angela Merkel (CDU). Volgende week moet de nieuwe regering van beoogd kanselier Olaf Scholz (SPD) worden beëdigd. 

De crisisstaf moet zorgen voor een betere coördinatie van het landelijke coronabeleid, hebben de SPD, de Groenen en de FDP in hun regeerakkoord afgesproken. De leiding komt in handen van een generaal, heeft Lindner zondagavond in de talkshow 'Anne-Will' gezegd. Volgens Duitse media zouden de coalitiepartijen generaal-majoor Carsten Breuer op het oog hebben, die in de Bundeswehr verantwoordelijk is voor de inzet van het leger in het binnenland. Lees meer bij Tagesschau en Der Spiegel

Op dinsdag vindt om 13.00 uur een extra ingelast overleg plaats tussen demissionair kanselier Angela Merkel (CDU), haar beoogde opvolger Olaf Scholz (SPD) en de minister-presidenten van de deelstaten. Dan moet de crisisstaf bekend worden gemaakt en wordt er gesproken over de mogelijke invoering van de zogenoemde corona-noodrem. Deze Bundesnotbremse moet eventuele uitgaans- en contactbeperkingen of schoolsluitingen mogelijk maken die dan in heel Duitsland gelden. Zulke maatregelen moeten gaan gelden als de Sieben-Tage-Inzidenz - het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen - landelijk meerdere dagen achtereen boven de 100 uitkomt. Die incidentie ligt vandaag bij 452,4. Het Constitutioneel Hof doet dinsdagochtend uitspraak over de vraag of de noodrem grondwettelijk is toegestaan. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Nederland geldt voor Duitsland als hoogrisicogebied. Een overzicht van de reis- en coronaregels in Duitsland.

Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen zeer snel oplopen in Duitsland, leek de politiek ietwat verlamd. Maar deze week kwam een nieuwe wet en nieuwe maatregelen.

Lees meer

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

In Duitsland verschillen de coronamaatregelen per deelstaat, toch zit er systeem in. Enkele voorbeelden.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger