Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland keurt besluit Brussel over gas en kernenergie af

Kort nieuws - 3 februari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering is het niet eens met het besluit van de Europese Commissie om gas en kernenergie als duurzaam aan te merken in de zogenoemde taxonomie van de EU.

De ministers Robert Habeck van Economie en Klimaatbescherming en Steffi Lemke van Milieu hebben hun afkeuring uitgesproken over het besluit dat de Europese Commissie woensdag bekendmaakte. De taxonomie bepaalt welke investeringen in de EU als duurzaam mogen worden aangemerkt. Investeringen in gascentrales en kerncentrales worden als het aan de commissie ligt ook opgenomen in die lijst, tijdelijk en onder voorwaarden. 

De Duitse regering heeft vooral problemen met het aanmerken van kernenergie als duurzaam. Voor kernafval is nog geen oplossing, kernenergie is duur en inflexibel, verdringt duurzame energie en brengt risico's voor grote ongevallen met gevaar voor bevolking en milieu met zich mee, aldus de ministers in hun verklaring.

Gas is evenmin duurzaam, maar kan als overgangsbrandstof een belangrijke rol spelen in de energietransitie, vindt Duitsland. Zeker als centrales 'waterstof-ready' worden gebouwd, zodat ze op termijn kunnen overschakelen van gas op waterstof. Gascentrales zijn flexibeler en kunnen de fluctuaties opvangen die bij duurzame energiebronnen ontstaan omdat er nu eenmaal niet altijd evenveel wind of zon is.

De Duitse regering beraadt zich nog over verdere stappen. Oostenrijk heeft al aangegeven naar de rechter te willen stappen om te voorkomen dat kernenergie als duurzaam wordt aangemerkt. Nederland wil kernenergie juist wel op de lijst hebben, maar heeft samen met Oostenrijk, Zweden en Denemarken gevraagd om gas geen groen label te geven. 

De lidstaten kunnen het besluit alleen tegenhouden met een ruime meerderheid, en die tekent zich niet af. Het Europees Parlement moet nog over het besluit van de Europese Commissie stemmen.

Duitsland sluit dit jaar de laatste kerncentrales en stopt gefaseerd met kolen. De Atomausstieg en de Energiewende zorgt dat het land voorop loopt in energie uit duurzame bronnen, maar maakt het land ook afhankelijker van gas. Duitsland hoopt dat waterstof en de verdere uitbouw van zonne-energie, windenergie, biomassa en aardwarmte het gas op termijn kunnen vervangen. Lees het persbericht van de Duitse regering en de stellingname of het nieuwsbericht van Deutschlandfunk

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Drieluik Duitse energietransitie

Drieluik Duitse energietransitie

Van bruinkoolmijn tot warmtepomp - Hoe Duitsland fossiele brandstoffen achter zich wil laten.


Lees meer

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

In het Roergebied wordt nog bruinkool gewonnen. Hoe past dat in de energietransitie?


Lees meer

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg wil de uitstoot door het autoverkeer terugdringen.


Lees meer

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

Hebben alle Duitsers straks een warmtepomp om hun huis te verwarmen?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger