Baerbock kondigt nieuwe Duitse veiligheidspolitiek aan
Kort nieuws - 18 maart 2022 - Auteur: Redactie DuitslandwebMinister van Buitenlandse Zaken Baerbock (Groenen) heeft vrijdag een nieuwe Duitse veiligheidsstrategie aangekondigd die meer gericht is op waarden. Duitsland wil ook actiever worden binnen de NAVO.
De aankondiging vormt de aanzet tot een debat over een nieuwe veiligheidsstrategie voor Duitsland. Door de Russische invasie van Oekraïne moet hier volgens Baerbock verandering in komen. Zij noemt de invasie een "geopolitieke breuk met een diepgaande impact op de Europese veiligheid". Volgens Baerbock moet er een strategie komen die gericht is op de toekomst en minder kijkt naar het verleden.
De nieuwe strategie moet gebaseerd zijn op drie zuilen, volgens Baerbock. De bescherming van het leven, de bescherming van vrijheid en democratie en de bescherming van "de fundamenten van ons leven". Oorlog is niet het enige dat deze fundamenten aan kan tasten, ook klimaatverandering, honger en armoede ziet Baerbock als bedreiging voor de fundamenten van het leven. Daarom zullen experts uit verschillende vakgebieden aan de strategie meewerken.
Ook zal Duitsland meer gaan bijdragen aan de NAVO. Zo gaan er meer troepen naar NAVO-landen in Zuid-Oost Europa. Al eerder kondigde kanselier Olaf Scholz een structurele verhoging van het defensiebudget en een eenmalige investering van 100 miljard euro aan. Lees meer bij Tagesschau
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig