Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag schaft omstreden abortusparagraaf 219a af

Kort nieuws - 24 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse Bondsdag heeft vrijdag de omstreden abortusparagraaf 219a afgeschaft. Volgens die paragraaf mogen artsen op bijvoorbeeld hun website geen informatie geven over abortus.

Paragraaf 219a wordt het Werbeverbot genoemd, het promotieverbod, en was bedoeld om normalisering en commercialisering van abortus te voorkomen. Artsen protesteren al jaren tegen de paragraaf. Zij voelen zich er door gecriminaliseerd. Ook vinden zij dat vrouwen het recht hebben op informatie over abortus.

De oppositiepartijen CDU/CSU en AfD stemden tegen afschaffing van de paragraaf. Ze nemen het op voor de rechten van het ongeboren kind. Abortus mag niet worden gezien als een gewone medische handeling, zei een parlementariër van de CDU tijdens het debat.

Het is de afgelopen jaren in Duitsland steeds moeilijker geworden om een zwangerschap af te breken omdat steeds minder artsen abortussen uitvoeren en het door paragraaf 219a lastig is te weten waar je terecht kunt. Abortusartsen worden onder druk gezet door abortustegenstanders. Lees meer bij Der Spiegel

 

Tags: Bondsdag, Abortus

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Beieren gaat op 8 oktober stemmen. Premier Söder prijst zijn deelstaat graag aan als het betere Duitsland. Hoe zit dat? En welke rol speelt Beieren in Duitsland?


Lees meer

Er komt rook vanonder de brandmuur

Er komt rook vanonder de brandmuur

Samenwerken met de AfD is taboe in de Duitse politiek. Maar of dat zo blijft? Columniste Inge Jooris over de 'Brandmauer'.


Lees meer

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

De kanselier wil Duitsland met een "nationale krachtsinspanning" moderniseren, zei hij in de Bondsdag.


Lees meer

Die Linke in bestaanscrisis

Die Linke in bestaanscrisis

Het is chaos in de Duitse socialistische partij Die Linke. De partij dreigt uiteen te vallen en zag de laatste maanden al menigeen vertrekken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger