Politieke reus Koch legt al zijn functies neer
CDU-partijprominent verdwijnt van het toneel

Achtergrond - 25 mei 2010

“De politiek is niet mijn leven.” Dat verklaarde minister-president Roland Koch van de Duitse deelstaat Hessen dinsdagmiddag tot ieders verrassing. Koch trekt zich terug als minister-president en als vice-voorzitter van de CDU.

Politieke reus Koch legt al zijn functies neer
© Nils Bremer/flickr.com
CDU'er Roland Koch tijdens een partijcongres in 2008. Koch maakte vandaag bekend dat hij zich terugtrekt uit de Duitse politiek.

Het vertrek van de 52-jarige politicus komt onverwacht, al liet Koch tijdens de persconferentie weten dat bondskanselier Merkel al een jaar op de hoogte is van zijn voornemen. Koch geldt als een machtig man in de Duitse politiek. Hij was een belangrijke concurrent voor Merkels en tegelijkertijd een van haar voornaamste adviseurs.

Wat de CDU’er nu gaat doen, maakte hij niet bekend. Hij wil eerst een paar maanden op adem komen, zei hij. Wel maakte hij duidelijk dat hij nog lang niet met pensioen gaat. De Frankfurter Allgemeine meldde vanaf de persconferentie dat Koch vanavond met de betrokken gremia zal spreken over zijn opvolging.

Koch was elf jaar minister-president van de belangrijke deelstaat Hessen. Hij legt in juni zijn functie als voorzitter van de CDU in Hessen neer, in augustus treedt hij af als minister-president en in november stelt hij zijn vice-voorzitterschap van de CDU op bondsniveau ter beschikking.

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger