Portret van een 'Vollblutpolitiker'
Roland Koch houdt lezing op Duitsland Instituut
Achtergrond - 17 februari 2004
(17 februari 2004) Politiek is een verslaving voor Roland Koch (1958), CDU-minister-president van de Duitse deelstaat Hessen. Zijn frequente aanwezigheid in de Duitse media en zijn nauwe betrokkenheid bij veel grote politieke vraagstukken geven Koch het imago van een Vollblutpolitiker. Dat blijkt al uit de bijna saai aandoende continuïteit waarmee hij carrière maakt in de politiek. Zo richt hij als amper 14-jarige jongen een lokale afdeling van de CDU-jongerenorganisatie op en is hij op zijn twintigste al regiovoorzitter van de partij. Als 32-jarige fractievoorzitter in het Hessische parlement, profileert Koch zich als hardnekkige tegenspeler van bijvoorbeeld Joschka Fischer, in de jaren tachtig fractievoorzitter voor Die Grünen in Hessen.
In 2003 lukt het hem om met een absolute meerderheid herkozen te worden. De fletse, relatief onbekende kandidaat van de SPD, Gerhard Bökel, kan tijdens de hele campagne niet uit de schaduw van Koch stappen en vormt geen ernstige bedreiging voor diens positie. Koch grijpt ook de landelijke politiek aan om zich te profileren: hij slaagt erin om een brede CDU-aanhang in Hessen te mobiliseren met het argument dat zijn partij door middel van een verkiezingszege in de eigen deelstaat ook de meerderheid in de Duitse Bondsraad zou veroveren. Zo zou hij de bondsregering tot een meer CDU-georiënteerde koers kunnen dwingen.
Een aantal bezoeken van Koch aan de Verenigde Staten inspireert hem om een hervormingsplan voor de Duitse arbeidsmarkt te publiceren, waarin hij drastische maatregelen eist, zoals het stopzetten van uitkeringen voor mensen die werk weigeren. In september 2003 valt hij op, als hij samen met de minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, de sociaal-democraat Peer Steinbrück, het bezuinigingspakket 'Subventionsabbau im Konsens' presenteert. De bijdrage van de twee politieke tegenstanders aan het hervormingsdebat is opmerkelijk en leidt tot enige commotie in politiek Berlijn, omdat de samenwerking buiten de gevestigde politieke orde tot stand komt.
Roland Koch wordt naast Angela Merkel wel vaker als mogelijke christen-democratische kandidaat voor het kanselierschap in 2006 genoemd, zijn antwoord op soortgelijke speculaties: "Graag zou ik een regeringswisseling in Berlijn willen realiseren, maar nog liever wil ik hier in Wiesbaden blijven."
Andreas Klaar studeert Duitse Taal en Cultuur en Europese Unie-studies aan de Universiteit van Leiden en loopt momenteel stage bij het Duitsland Instituut Amsterdam.
Op 26 februari 2004 zal Roland Koch een lezing houden in Amsterdam met als titel 'Reformland Deutschland. Eine hessische Perspektive.' Klik hier voor meer informatie.
Reacties
Geen reacties aanwezig