Duitslandweb logo Duitslandweb

Trilateraal overleg over bescherming Waddenzee

Kort nieuws - 28 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Afgevaardigden uit Duitsland, Nederland en Denemarken komen vandaag in Wilhelmshaven (Nedersaksen) bijeen voor de veertiende trilaterale Waddenzeeconferentie. De bescherming van de Waddenzee voor onder meer de gevolgen van klimaatverandering staat centraal tijdens de vierdaagse conferentie.

De Nedersaksische deelstaatminister van Klimaat Christian Meyer (Groenen) benadrukte voorafgaand aan de conferentie dat de bescherming van de Waddenzee van cruciaal belang is. In de huidige energiecrisis staat het gebied extra onder druk. Vooral op zee zijn duurzame energiebronnen nodig om klimaatverandering tegen te gaan, aldus Meyer. Ook de Duitse minister van Milieu Steffi Lemke (Groenen) is van plan de Waddenzeeconferentie bij te wonen. Lemke wijst erop dat de drie ‘Waddenzeelanden’ veel van elkaar kunnen leren, bijvoorbeeld bij de opslag van broeikasgassen in zout- en zeegrasvelden in de Waddenzee.

De gevaren voor de ecosystemen in het Waddengebied nemen toe. De eerste drijvende LNG-terminal van Duitsland moet over enkele weken in Wilhelmshaven worden geopend. De terminal kan jaarlijks tien miljard kubieke meter gas verwerken. Milieuactivisten zijn bang dat het afvalwater van deze terminal schadelijke gevolgen voor de Waddenzee zal hebben. Daarnaast liggen er plannen voor gasboringen bij het Duitse waddeneiland Borkum, vlakbij de Nederlandse grens. Klimaatactivisten eisen juist dat Duitsland uit de fossiele energie uitstapt.

De drie grenslanden van de Waddenzee, Nederland, Duitsland en Denemarken, houden sinds 1978 elke vier jaar een conferentie om afspraken te maken over de gezamenlijke bescherming van de Waddenzee. Lees meer bij NDR

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederlands-Duitse samenwerking':

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning Willem-Alexander bezocht Noordrijn-Westfalen om de waterstof-samenwerking aan te zwengelen.


Lees meer

Duitsland als vluchtheuvel

Duitsland als vluchtheuvel

Wat als Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn maakte er een (Duitse) voorstelling over.


Lees meer

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

De Duitse kanselier Scholz en enkele van zijn ministers halen vandaag in Rotterdam de banden aan met de Nederlandse regering.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger