Duitslandweb logo Duitslandweb

'Milieu-organisatie sleept Duits kabinet voor de rechter'

Kort nieuws - 24 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse milieu-organisatie BUND is naar de rechter gestapt omdat ze wil dat de bondsregering zich verantwoordt voor haar klimaatbeleid. Dat melden Duitse media. Met het huidige beleid haalt Duitsland zijn klimaatdoelen niet, aldus de BUND.

Duitsland had zichzelf tot doel gesteld in 2020 in totaal 40 procent minder broeikasgassen uit te stoten ten opzichte van 1990. Dat is niet gelukt. Ook in 2021 haalde Duitsland zijn klimaatdoelen niet en volgens voorlopige berekeningen van milieudenktank Agora Energiewende geldt hetzelfde voor 2022.

Milieu-organisatie BUND (Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland) wil niet blijven toekijken "hoe delen van de bondsregering de eigen klimaatdoelen negeren en effectieve maatregelen bij verkeer en gebouwen weigeren uit te voeren." Als de regering van kanselier Scholz niet in staat is de eigen klimaatdoelen te halen, moet ze volgens de BUND daar via de rechter toe worden verplicht.

Vooral de doelen voor de sectoren verkeer en gebouwen leveren problemen op. Daar heeft een adviesraad van de bondsregering eerder al op gewezen, maar op het klimaatplan dat deze problemen moet aanpakken, wordt nog steeds gewacht. De BUND eist in een klacht, ingediend bij de hogere bestuursrechtbank Berlin-Brandenburg, dat de regering met directe maatregelen komt om de doelen alsnog te halen, zoals is vastgelegd in de Duitse klimaatbeschermingswet. Lees meer bij Tagesschau en Die Welt

In Nederland boekte de organisatie Urgenda in 2018 succes met een vergelijkbare zaak. De rechter bepaalde toen dat de Nederlandse regering zich aan haar klimaatdoelen moet houden.

Reacties

Hendrik Bruins - 24 januari 2023 16:40

Een regering moet zich verantwoorden jegens het parlement en niemand anders. Het zou goed zijn dat de regering dit principiële standpunt voor de rechter gaat verdedigen. De milieubeweging meet zich een te grote broek aan.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Drieluik Duitse energietransitie

Drieluik Duitse energietransitie

Van bruinkoolmijn tot warmtepomp - Hoe Duitsland fossiele brandstoffen achter zich wil laten.


Lees meer

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

In het Roergebied wordt nog bruinkool gewonnen. Hoe past dat in de energietransitie?


Lees meer

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg wil de uitstoot door het autoverkeer terugdringen.


Lees meer

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

Hebben alle Duitsers straks een warmtepomp om hun huis te verwarmen?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger