Duitslandweb logo Duitslandweb

Rutte en Scholz roemen intensieve samenwerking

Kort nieuws - 28 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Tijdens een gemeenschappelijke persconferentie hebben kanselier Olaf Scholz (SPD) en premier Mark Rutte (VVD) de goede Nederlands-Duitse samenwerking benadrukt bij wapenleveranties aan Oekraïne, duurzaamheidsbeleid en technologische innovaties. Beide landen willen nieuwe initiatieven waarbij Nederlandse en Duitse ondernemers, wetenschappers, jongeren en diplomaten elkaar regelmatig ontmoeten.

Een flinke delegatie van Duitse ministers sprak maandagavond met leden van het Nederlandse kabinet tijdens de vierde Nederlands-Duitse regeringsconsultaties in het Depot van het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Deze bilaterale overleggen vinden om de drie jaar afwisselend in Nederland en Duitsland plaats.

Scholz en zijn ministers kwamen maandagmiddag in Rotterdam aan na een lange nacht van crisisoverleg over conflicten tussen de Duitse coalitiepartijen. Die gesprekken zijn dinsdag in Berlijn voortgezet.

Rutte en Scholz informeerden de pers over onder meer de intensieve defensie-samenwerking. Nederland en Duitsland trekken samen op bij de wapenleveranties aan Oekraïne, benadrukten de regeringsleiders, maar hebben ook een unieke legersamenwerking. "Over drie dagen zullen we de complete integratie van alledrie de Nederlandse legerbrigades in structuren van de Bundeswehr voltooien", aldus Scholz. Dan komt de Nederlandse gevechtseenheid 13 Lichte Brigade onder bevel van de Duitse 10. Pantserdivisie. De kanselier noemde dit "een mijlpaal".

Nederland en Duitsland werken ook nauw samen op het gebied van duurzaamheid. "Hoe houden we onze economie en industrie concurrerend ook met het oog op onze groene ambities?" formuleerde Rutte een van de vragen die de ministers met elkaar in Rotterdam bespraken. Beide landen houden regelmatig speciale klimaatconsultaties met elkaar. Scholz en Rutte noemden ook de samenwerking op het gebied van windenergie, vooral op de Noordzee, en de verdere ontwikkeling van waterstof. Andere thema's tijdens het overleg waren intensivering van de samenwerking in de industrie, en op het gebied van innovaties en infrastructuur; de vraag hoe de Europese Unie efficiënter kan functioneren; en hoe de Europese asielopvang beter kan worden georganiseerd.

Scholz bedankte Nederland voor de steun het afgelopen jaar bij het veiligstellen van de Duitse gasvoorziening. Duitsland was genoodzaakt na de Russische inval in Oekraïne geheel af te stappen van gasleveranties uit Rusland. Het gas komt nu uit Noord- en West-Europa en als LNG uit andere landen. "Dat was zonder de uitgebreide steun van onze Nederlandse vrienden niet mogelijk geweest", aldus Scholz.

De ministers hebben maandag ook gesproken over de plannen van Duitsland om de Duitse tak van Nederlandse staatsbedrijf Tennet over te nemen om het Duitse elektriciteitsnet geschikt te maken voor meer duurzame stroom. De onderhandelingen daarover zijn gaande. "Ik sluit niet uit dat Olaf Scholz en ik daar nog een keer met elkaar over zullen spreken", aldus Rutte.

Nederland en Duitsland willen naast de regeringsconsultaties ook andere platformen creëren voor verdere samenwerking tussen beide landen, kondigden ze in een gemeenschappelijke verklaring aan. Ze willen het Nederlands-Duitse Forum (NDF) nieuw leven inblazen, waarin mensen uit het bedrijfsleven, wetenschap, cultuur en andere maatschappelijke terreinen met elkaar overleggen. Voor de volgende regeringsconsultaties worden ook jongeren met elkaar in gesprek gebracht en er komt een Duits-Nederlands programma voor de opleiding van diplomaten. Bekijk de persconferentie van Scholz en Rutte als video of lees als tekst in het Duits en lees de gemeenschappelijkeverklaring over de Nederlands-Duitse regeringsconsultatues (link naar PDF halverwege de tekst)

Reacties

Laumann, Manfred - 28 maart 2023 21:57

i.v.m. de NL/D regeringsconsultaties van27.3.2023 staat o.a. : Ook komt er een overlegorgaan voor jongeren
In de duitse verklaring staat over het zelfde onderwerp:
Es wurde ein D/NL Konsultationsmechanismus für Jugendlichenins Leben gerufen. Es wird ein erster Jugenddialog organisiert der u.a. zur Teilnahme der Jugendlichen an einem Teil der offiziellen Konsultationen führen soll.
Graag enige inhoudelijke uitleg daarover van DI

Reageer
Marja Verburg Laumann, Manfred - 29 maart 2023 13:02

We hebben de tekst iets aangepast. De bedoeling is dat jongeren betrokken worden bij de Nls-Duitse regeringsconsultaties. Hoe dat er concreet uit gaat zien, weten we als redactie nu niet. Wellicht zoals in 2011 bij de Nls-Duitse Conf.: https://www.duitslandinstituut.nl/artikel/3002/nederlands-duitse-scholieren-fascineren-koningin. Of zoals gesprek met Merkel in 2021: https://www.duitslandinstituut.nl/artikel/43762/merkel-je-kunt-geen-streep-zetten-onder-het-verleden
Mvg, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederlands-Duitse samenwerking':

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning Willem-Alexander bezocht Noordrijn-Westfalen om de waterstof-samenwerking aan te zwengelen.


Lees meer

Duitsland als vluchtheuvel

Duitsland als vluchtheuvel

Wat als Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn maakte er een (Duitse) voorstelling over.


Lees meer

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

De Duitse kanselier Scholz en enkele van zijn ministers halen vandaag in Rotterdam de banden aan met de Nederlandse regering.


Lees meer

'Ik vraag aandacht voor grenseffecten van wetten'

'Ik vraag aandacht voor grenseffecten van wetten'

De nieuwe Nederlandse ambassadeur in Berlijn, Ronald van Roeden, vertelt in deze podcast over zijn werk en wat hij wil bereiken in de Duits-Nederlandse samenwerking.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger