Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Özdemir: Steun voor Erdogan niet onschuldig

Kort nieuws - 30 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Duitsland klonken zondag gemengde reacties op de herverkiezing van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Aanhangers van Erdogan reden in onder meer Berlijn, Hamburg en Duisburg in luidruchtige autostoeten door de stad. 

Bondspresident Steinmeier en kanselier Scholz feliciteerden Erdogan met zijn overwinning, benoemden de intensieve betrekkingen tussen beide landen en spraken de wens uit de samenwerking voort te zetten.

Minder diplomatiek uitte zich minister Cem Özdemir (Groenen), zelf van Turkse komaf. Özdemir wees op de populariteit van Erdogan onder Turken in Duitsland. "De autostoeten zijn geen vieringen van onschuldige aanhangers van een ietwat autoritaire politicus", schreef Özdemir op Twitter. "Ze zijn een niet te missen afwijzing van onze pluralistische democratie." Volgens Özdemir moeten veel mensen in Turkije door armoede en onvrijheid de gevolgen dragen. "Zij zijn terecht woedend."

Een woordvoerder van oppositiepartij CDU sprak de hoop uit dat Erdogan zijn anti-westerse koers zou loslaten en zou inzien dat de economische problemen van zijn land alleen met Duitsland en de EU samen kunnen worden opgelost. Lees meer bij Frankfurter Allgemeine Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock maakt zich sterk voor een feministische buitenlandse politiek.


Lees meer

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Vrijdag bezoekt Scholz de Chinese president Xi Jinping. Een beladen kennismakingsbezoek.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger