Duitslandweb logo Duitslandweb

Erdogan haalt in Duitsland tweederde van de stemmen

Kort nieuws - 25 juni 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Turkse president Erdogan heeft bij de verkiezingen zondag in Duitsland tweederde van de stemmen gehaald. Duitse politici vinden dat zorgwekkend.

Ruim 60 procent van de Turkse kiezers in Duitsland, stemde op Erdogan. Zijn AKP-partij kreeg in Duitsland 56,3 procent van de stemmen. Erdogans uitdager Muharrem Ince van de CHP haalde 22,1 procent. Nog niet alle stemmen zijn geteld. Een deel van Erdogans aanhang in Duitsland ging vannacht toeterend en met vlaggen zwaaiend de straat op. 

Van de ruim 1,4 miljoen Turken in Duitsland die mogen stemmen in Turkije, deed 49,7 procent mee aan de verkiezingen. Dat is veel minder dan het opkomstpercentage van 87 procent in Turkije zelf, maar in Duitsland was het nog niet eerder zo hoog. Overigens leven in Duitsland 2,8 miljoen mensen die de Turkse nationaliteit hebben of wier familie uit Turkije komt, blijkt uit de Tagesschau-factcheck over dit onderwerp. 

Duitse politici zijn bezorgd. De jubelende Erdogan-aanhangers in Duitsland tonen dat ze de liberale democratie afkeuren, aldus Özdemir van de Groenen. Een SPD-Bondsdaglid sprak van een diepe kloof in de Turkse gemeenschap in Duitsland. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger