Ondanks belofte nog geen Afghanen in Duitsland
Kort nieuws - 18 september 2023 - Auteur: Redactie DuitslandwebBijna een jaar geleden beloofde de bondsregering om Afghanen naar Duitsland te halen die in Afghanistan bijzonder veel gevaar lopen. Maar nu blijkt dat nog geen enkele Afghaan via het daarvoor speciaal opgezette Aufnahmeprogramm Duitsland heeft bereikt.
"De eerste aankomsten worden op dit moment voorbereid en zullen snel plaatshebben", luidt het antwoord van de Duitse regering op een vraag van Die Linke in de Bondsdag. Maar veel Afghanen zullen naar verwachting nog niet arriveren. Uit cijfers van de bondsregering blijkt dat via het Aufnahmeprogramm tot nu toe slechts 20 visumaanvragen in behandeling zijn genomen. Wanneer die zijn verwerkt, is nog onbekend.
In totaal komen 44.000 Afghanen in aanmerking om naar Duitsland te reizen, blijkt uit informatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Onduidelijk is volgens Duitse media hoeveel van hen er al zijn of al elders toevlucht hebben gevonden. Eerder heeft Duitsland 26.000 Afghanen - vooral lokale krachten die de Duitsers in Afghanistan hielpen - opgenomen. Dat gebeurde kort nadat de Taliban in augustus 2021 de macht overnamen.
Regeringspartijen SPD, Groenen en FDP hadden al in hun regeerakkoord afgesproken hulp te bieden aan Afghanen die Duitsland hebben gesteund en die zich onder meer voor de democratie in hun land hebben ingezet. Via het Aufnahmeprogramm moeten ook mensen naar Duitsland worden gehaald die werkten voor justitie, in de media, de politiek, de sport, de wetenschap en de cultuur, die bedreigd worden vanwege hun geslacht, seksuele identiteit of religie of die zich hebben ingezet voor vrouwen- en mensenrechten. Ook hun familieleden mogen meereizen.
Een probleem is de visumprocedure die de Afghanen moeten doorlopen en die lang duurt. Duitsland zette die ook enige tijd stop omdat er misbruik van zou worden gemaakt. De gemiddelde wachttijd zou inmiddels een jaar zijn. Via illegale wegen, vaak met hulp van mensensmokkelaars, komen Afghanen wel in Duitsland terecht. In de eerste acht maanden van dit jaar hebben bijna 36.000 mensen uit Afghanistan asiel aangevraagd in Duitsland. Lees meer bij Tagesschau en FAZ.net
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig