Duitslandweb logo Duitslandweb

Berlijn: pro-Palestijns protest en aanslagpoging op synagoge

Kort nieuws - 18 oktober 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Berlijn zijn in de nacht van dinsdag op woensdag molotov-cocktails naar een gebouw gegooid met daarin onder meer een synagoge. Er brak geen brand uit. Pro-Palestijns protest in de Duitse hoofdstad liep uit op straatgevechten met de politie.

De molotov-cocktails werden vannacht door twee vermomde personen vanaf de straat naar een joodse instelling gegooid, waarin onder meer een synagoge en crèche zijn gehuisvest. De brandende flessen sloegen op de stoep kapot. De kleine brand die ontstond, kon door een politieagent die het gebouw beveiligde direct worden geblust. De daders ontkwamen. Sinds de aanslagen van Hamas op Israël worden joodse instellingen in Duitsland extra beveiligd.

De Duitse Centrale Joodse Raad sprak met betrekking tot de aanslagpoging van psychische terreur. Minister van Binnenlandse Zaken Faeser (SPD) noemde het een "afschuwelijke daad" en herhaalde wat ze eerder deze week zei: "De bescherming van joodse instellingen heeft de hoogste prioriteit." Kanselier Scholz (SPD) kondigde vanuit Egypte aan dat de veiligheidsmaatregelen in Duitsland verder worden aangescherpt. De strijd tegen antisemitisme is een essentiële taak van de Duitse overheid, aldus een regeringswoordvoerder.

Pro-Palestijns protest in Neukölln

Pro-Palestijnse protesten in de Berlijnse wijk Neukölln liepen vannacht uit op straatgevechten. Het protest volgde op het nieuws van een raketexplosie dinsdagavond in een ziekenhuis in Gaza, waarbij honderden mensen om het leven kwamen. Demonstranten gooiden met stenen en vuurwerk naar de politie en de brandweer en er waren barricades opgericht. De politie zette waterkanonnen in, maar had de situatie een tijd lang niet onder controle.

Eerder op de avond demonstreerden een paar honderd mensen bij de Brandenburger Tor. Ook daar was de situatie gespannen en moest de politie ingrijpen voor de demonstratie kon worden ontbonden. De politie meldde woensdagochtend dat bij de protesten meer dan 20 agenten gewond zijn geraakt.  

Berlijn heeft een voorlopig verbod afgekondigd op demonstraties waarbij het risico bestaat dat er antisemitische of extremistische uitingen worden gedaan die verband houden met het conflict in het Midden-Oosten. Lees meer bij Tagesspiegel en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger