Duitslandweb logo Duitslandweb

Ruim 10.000 mensen tonen solidariteit met Israël in Berlijn

Kort nieuws - 23 oktober 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Tijdens een grote demonstratie bij de Brandenburger Tor in Berlijn hebben zondagmiddag ruim 10.000 mensen hun solidariteit met Israël betoond. 's Avonds kwamen op de Alexanderplatz zo'n 800 mensen samen bij een pro-Palestijnse bijeenkomst.

Deelnemers aan de pro-Israël demonstatie zwaaiden met Israëlische vlaggen en hadden borden bij zich met daarop teksten als 'Stop de terreur tegen Joden'. President Steinmeier sprak tijdens de bijeenkomst en noemde de bescherming van Joods leven niet alleen een plicht voor de Duitse staat maar ook een "burgerplicht". Hij zei dat "iedereen die hier leeft Auschwitz moet kennen en de verantwoordelijkheid moet begrijpen die daaruit voor ons land voortkomt". Daarnaast vroeg hij aandacht voor de slachtoffers aan Palestijnse kant.

De demonstratie was een initiatief van de Deutsch-Israelische Gesellschaft, waar zich onder meer religieuze organisaties, partijen, vakbonden en werkgevers bij hadden aangesloten. De organisatoren spraken van 25.000 deelnemers, volgens de politie waren het er 10.000. Lees meer bij Tagesspiegel en Süddeutsche Zeitung

Zondagavond vond op de Alexanderplatz in Berlijn een pro-Palestijnse bijeenkomst plaats, die was aangemeld. Eerder verbood Berlijn demonstraties waarbij het risico bestaat dat er antisemitische of extremistische uitingen worden gedaan die verband houden met het conflict in het Midden-Oosten. Bij dit protest waren volgens de politie 800 mensen aanwezig. Deelnemers riepen "Free free free Palestine!" Ze uitten kritiek op de beperkte vrijheid van meningsuiting in Duitsland als het om Palestina gaat. Ook in Düsseldorf, Frankfurt am Main, Keulen en Hannover vonden afgelopen weekeinde pro-Palestijnse bijeenkomsten plaats. Lees meer bij Tagesspiegel en Süddeutsche.de

Reacties

Marcel - 7 november 2023 23:06

Voor de meeste Europeanen is de dagelijkse moord op Joden in het Midden-Oosten een ver van mijn bed show.Mensen houden niet van slecht nieuws,ze willen leugens horen.De barbaarse en genocidale islamistische jihadistische terroristische organisatie Hamas lanceerde op 7 oktober een nieuwe aanval op Israël en de westerse wereld.Tijdens de brute aanval hebben de kwaadaardige terroristen vrouwen, kinderen, mannen en ouderen vermoord, verkracht en verminkt.Hele gezinnen werden weggevaagd en onschuldig

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger