Duitslandweb logo Duitslandweb

Pro-Palestijns protest in Berlijn; Baerbock steunt Israël

Kort nieuws - 7 oktober 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een jaar na de terreuraanval van Hamas op Israël zijn in Duitsland meerdere demonstraties gepland. In Berlijn eindigde een pro-Palestijnse demonstratie zondag in een confrontatie met de politie. Kanselier Scholz roept op tot een wapenstilstand in het Midden-Oosten. Minister van Buitenlandse Zaken Baerbock laat weten dat Duitsland aan de zijde van Israël staat.

Bij de terreuraanval van Hamas op Israël op 7 oktober 2023 werden zeker 1200 mensen vermoord en werden 250 anderen als gijzelaars meegenomen naar Gaza. Het was de aanleiding voor de Gaza-oorlog, met aanvallen van Israël op het Palestijnse gebied, waarbij volgens cijfers van Hamas zeker 42.000 mensen zijn omgekomen. De afgelopen weken is het conflict verder geëscaleerd met confrontaties tussen Israël en de door Iran gesteunde Hezbollah-militie in Libanon.

Demonstraties

In meerdere Europese steden zijn afgelopen weekeinde pro-Palestijnse demonstraties georganiseerd. In Berlijn deden zondag rond de 3500 mensen mee aan de 'demonstratie tegen genocide in Gaza'. Bij het eindpunt in de wijk Kreuzberg blokkeerde de politie de weg, waarna er stenen, flessen en vuurwerk naar de politie werden gegooid. De politie zette pepperspray in. Op de Bebelplatz, elders in Berlijn, vond zondagmiddag een pro-Israël demonstratie plaats waar rond de 500 mensen bij aanwezig waren. Op zaterdag heeft ook een aantal kleinere demonstraties plaatsgevonden.

Voor maandag zijn meerdere vredes- en pro-Israël-demonstraties en herdenkingsbijeenkomsten gepland. Ook is opgeroepen om tegen de oorlog in Gaza de straat op te gaan. De politie houdt rekening met antisemitische uitingen en kan als het nodig is 2.000 agenten inzetten. Lees meer bij Tagesspiegel en Tagesschau

Scholz en Baerbock

Kanselier Olaf Scholz (SPD) roept op tot een wapenstilstand en spreekt zich uit voor een twee-staten-oplossing voor Israëli's en Palestijnen. Dat deed hij afgelopen weekend in een videoboodschap en maandagmiddag tijdens een bijeenkomst in Hamurg. Vrede of verzoening lijken op dit moment verder dan ooit, aldus Scholz, maar de bondsregering blijft zich, in nauw contact met internationale partners, ervoor inzetten dat het conflict in het Midden-Oosten niet nog verder escaleert, liet hij weten. De kanselier sprak in zijn viedoboodschap zijn solidariteit uit met joden in Duitsland, die ook door de gevolgen van het conflict in het Midden-Oosten worden geraakt. 

In Hamburg sprak de kanselier maandagmiddag ook zijn solidariteit uit met Israël. "Wij staan aan jullie kant", zei hij. Tegelijkertijd noemde hij het "onvoorstelbare leed" dat de Palestijnen door de oorlog in Gaza is aangedaan. Lees meer bij Tagesschau over de videoboodschap en over Scholz' woorden in Hamburg

Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen) benadrukte de afgelopen dagen eveneens de Duitse solidariteit met Israël. De veiligheid van de mensen in Israël is onderdeel van de Duitse staarsraison, aldus Baerbock. Met deze formulering brengt Duitsland al langer de speciale verantwoordelijkheid tot uitdrukking die het land vanwege het nazi-verleden ten opzichte van Israël voelt. Baerbock schreef in een gastbijdrage in de krant Bild am Sonntag dat Israël het recht heeft zich te verdedigen. De aanvallen van Hamas op Israël vormen ook voor Duitsland een cesuur, aldus de minister: ook joden in Duitsland voelen zich sindsdien onveiliger en het antisemitisme is toegenomen. 

In een speciale videoboodschap op X in het Hebreeuws zegt Baerbock Israël Duitse steun toe bij het bevrijden van de gijzelaars die nog steeds in handen zijn van Hamas. In de talkshow 'Caren Miosga' op de publieke zender ARD benoemde Baerbock zondag ook de Duitse verantwoordelijkheid voor de Palestijnen. "Als goede vriend van Israël en als goede vriend van de Palestijnen voelen we ons voor beiden verantwoordelijk." Dat is volgens Baerbock geen tegenstrijdigheid, "dat zijn twee zijden van dezelfde medaille." Lees meer bij der Spiegel en lees de gastbijdrage op Bild am Sonntag 

Zowel kanselier Scholz als minister Baerbock hebben zich het afgelopen jaar ingezet om de situatie voor de mensen in Gaza te verbeteren en om het conflict niet verder te laten escaleren. Baerbock is sinds 7 oktober 2023 meer dan 10 keer naar het Midden-Oosten gereisd en voerde gesprekken in onder meer Saudi-Arabië, Jordanië, Israël en de Palestijnse gebieden. Lees meer bij het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger