Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse regering wil tankmunitie leveren aan Israël

Kort nieuws - 17 januari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering wil tankmunitie aan Israël leveren. Dat melden Duitse media. 

Israël heeft Duitsland in november verzocht precisiemunitie voor tanks te leveren. Toen was de oorlog tussen Israël en Hamas al in volle gang. Sindsdien overleggen de betrokken Duitse ministeries - de kanselarij van Olaf Scholz, Defensie, Buitenlandse Zaken en Economische Zaken - over het verzoek. Ze zijn het in principe eens over de levering, meldt Der Spiegel (betaalmuur), er wordt nu achter de schermen aan de uitvoering ervan gewerkt. 

Omdat de Duitse industrie de gevraagde munitie niet meteen kan leveren, wordt onderzocht of die uit de voorraad van de Bundeswehr kan komen. Maar wapenleveranties aan Israël mogen de steun aan Oekraïne niet in gevaar brengen en het Duitse leger heeft zelf te kampen met een krappe voorraad munitie, meldt Der Spiegel. 

Officieel wil de bondsregering de levering van munitie aan Israël niet bevestigen. Sinds het begin van de oorlog zegt Duitsland pal achter Israël te staan, al zet het zich ook in voor de burgerbevolking in Gaza. Maar de bondsregering ziet het als een Duitse verantwoordelijkheid het bestaansrecht van Israël te garanderen en vindt dat Israël het recht heeft zich te verdedigen na de terreur van Hamas. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger