Duitslandweb logo Duitslandweb

SPD en FDP botsen over pensioenbeleid

Kort nieuws - 13 mei 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Regeringspartij SPD heeft stevige kritiek op het voorstel van coalitiegenoot FDP om het vervroegde pensioen met 63 jaar te beperken tot een kleinere groep. Het is de zoveelste strijd binnen de Duitse regering.

De FDP heeft een vijfpuntenplan gepresenteerd waarin andere pensioenplannen staan dan de maatregelen die de coalitiepartijen in maart hebben afgesproken. De liberalen willen “een eerlijk begrotingsbeleid” dat rekening houdt met alle generaties. Ook benadrukt de partij dat jongeren niet belast mogen worden met de financiering van pensioenen. De FPD wil daarom de mogelijkheid beperken om vervroegd met pensioen te gaan met 63 jaar. 

De SPD heeft stevige kritiek op het pensioenvoorstel van de FDP.  De sociaaldemocraten zeggen dat het afschaffen van de huidige pensioenregels nadelig is voor miljoenen werknemers. Begin deze maand had bondskanselier Olaf Scholz (SPD) de bezuinigingen voor gepensioneerden ook al afgekeurd. Op de Dag van de Arbeid noemde hij het "een kwestie van fatsoen" om mensen die lang hebben gewerkt hun "welverdiende pensioen" niet te ontzeggen.

De coalitiepartijen hebben in maart een pensioenakkoord bereikt, het Rentenpaket II, gesloten door minister van Werkgelegenheid Hubertus Heil (SPD) en minister van Financiën Christian Lindner (FDP). Ondanks dit akkoord heeft de FDP-fractie in de Bondsdag aangekondigd niet in te stemmen met het pensioenpakket in zijn huidige vorm. 

Vicekanselier Robert Habeck van de Groenen dringt er bij de coalitiepartners op aan om hun geschil over het pensioenbeleid snel bij te leggen. "We hebben een pensioenpakket, dat hebben de SPD en de FDP in de kern bedacht.” Beide partijen hebben daarin hun zin gekregen, aldus Habeck. Lees meer bij die Zeit en der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger