Merkel geeft Oost-Europa geen hoop op Schengen
Eredoctoraten voor Merkel versnellen besluitvorming niet

Achtergrond - 14 oktober 2010

Duitsland koestert zijn banden met Oost-Europa. Dat blijkt uit het staatsbezoek van bondspresident Wulff aan Rusland en de Balkan-reis die kanselier Merkel deze week maakte. Een aantal Oost-Europese landen hoopt op meer economische samenwerking of op toetreding tot het Schengen-akkoord.

Merkel geeft Oost-Europa geen hoop op Schengen
© Flickr.com/Universitate Babes-Bolyai
Kanselier Merkel neemt een eredoctoraat in Roemenië in ontvangst.

Reizen naar Rusland wordt in de toekomst makkelijker, dat beloofde bondspresident Christian Wulff tijdens zijn staatsbezoek. Wulff en de Russische president Dimitri Medvedev prezen de economische samenwerking tussen Duitsland en Rusland en betitelden elkaar als ‘sleutelpartners’, zo meldde Die Welt gisteren. Ook het bezoek van bondskanselier Angela Merkel aan Bulgarije en Roemenië stond in het teken van visa-regelingen. Beide landen hopen in 2011 tot het Schengen-akkoord toe te treden. Schengen-landen controleren elkaars grenzen niet, waardoor burgers vrij kunnen reizen.

Hervormingen

Kanselier Merkel gaf Roemenië en Bulgarije weinig hoop op een spoedige toetreding. Ze prees de solide financiële politiek van Bulgarije, maar riep beide landen ook op tot hervormingen ten gunste van de handel en investeerders. Het bezoek was vooral een steun in de rug voor de Bulgaarse en Roemeense regeringsleiders. Zij zijn, net als Merkel, lid van christen-democratische partijen maar moeten impopulaire bezuinigingen doorvoeren. De Roemeense en Bulgaarse economieën kampen nog steeds met een recessie.

Ook vanwege de vele Bulgaarse en Roemeense Roma maken de Oost-Europese landen weinig kans. Europese lidstaten zijn bang dat de toetreding van Roemenië en Bulgarije een stroom van ongewenste immigranten tot gevolg heeft. Daarnaast vrezen de lidstaten dat deze landen onzorgvuldig visa verstrekken. Volgens het Handelsblatt kunnen mensen van buiten de EU voor 100.000 euro een Bulgaars paspoort kopen. Dergelijke praktijken zijn de lidstaten een doorn in het oog.

Goede relaties

Duitsland heeft altijd een goede relatie met Oost-Europa gehad. Het land heeft veel betekend voor de democratisering en het EU-lidmaatschap van veel Oost-Europese landen. Voor deze landen is Duitsland een belangrijke handelspartner die graag opkomt voor de belangen van Oost-Europa. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 2007 toen de Franse president Sarkozy een Mediterrane Unie wilde oprichten. Kanselier Merkel verplichtte Sarkozy ook met Oost-Europese landen samen te werken.

Tijdens haar reis werd Angela Merkel uitgebreid bedankt voor haar aandacht voor Oost-Europa. In Bulgarije ontving ze de hoogste Bulgaarse onderscheiding, de Stara Panina Orde, en een eredoctoraat van de universiteit in Roese. Ook in Roemenië lag een eredoctoraat voor haar klaar. Merkel heeft goede herinneringen aan beide landen. In haar dankwoord vertelde ze dat ze in vroeger tijden vaak in Roese op de trein naar Berlijn wachtte. “U dacht toen waarschijnlijk niet dat uw land ooit lid van de EU zou zijn. En ik had nooit gedacht dat ik hier als Duitse bondskanselier voor u zou staan.”

In november nemen de Europese lidstaten een besluit over de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot het Schengen-akkoord. Beide landen zijn sinds 2007 lid van de Europese Unie.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger